vrijdag 28 augustus 2009

'Gerard Reve had vriendin tijdens de oorlog'

De buzz rond de nakende biografie van de schrijver Gerard Reve (1923-2006), geschreven door Nop Maas en op 30 oktober te verschijnen bij Van Oorschot, komt volop op gang. Uit een voorpublicatie uit het eerste deel van de driedelige biografie Gerard Reve, Kroniek van een schuldig leven. De vroege jaren komt het voorheen onbekende gegeven naar voren dat Reve tijdens de oorlogsjaren een vriendin had. Reve was later in de jaren zestig openlijk voor zijn homoseksualiteit uitgekomen, al was hij voordien elf jaar gehuwd met Hanny Michaelis.
Reve verbleef in 1941 enige tijd in Enschede. Daar werd hij ‘halsoverkop verliefd’ op de drie jaar oudere Tine Fraterman. Later ging Tine tijdelijk inwonen bij de familie Van het Reve (de officiële familienaam) in Amsterdam, waar zij bij ‘Gerardje’ op de kamer kwam. Nop Maas noemt dat "de kat op het spek binden" en ze kregen een seksuele relatie. In brieven aan deze Tine bekloeg Reve zich over de sfeer bij zijn ouders. "Te pas en te onpas komen er schampere opmerkingen over Tine en onze zedeloze verhouding", schreef Gerard "Je kunt toch het gehele ontmaagdingsgebeuren niet gaan vertellen." De relatie werd beeïndigd toen Tine terugkeerde naar Enschede. Zij zou het hebben uitgemaakt, maar zonder wezenlijke aanleiding. Volgens de dame was Reve er verdrietig van. Ze herinnerde zich overigens "niets van homoseksuele neigingen" bij Gerard.
In de biografie komt ook Reves huwelijk met Hanny Michaelis (van 1948 tot 1959) uitgebreid aan bod, evenals "de verhouding tot zijn broer Karel, de worsteling met zijn homoseksualiteit, zijn communistische verleden en de godsdienst en over de vaak moeizame totstandkoming van zijn werk." Het tweede deel verschijnt in maart, het derde deel in oktober 2010, telkens delen van ongeveer 750 pagina's. Zie onder meer de berichtgeving in De Volkskrant. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home