dinsdag 18 augustus 2009

'Evelyn Waugh had drie homoseksuele relaties met medestudenten in Oxford'

De Britse auteur Evelyn Waugh, auteur van het wereldberoemde Brideshead Revisited, heeft drie volwaardige homoseksuele relaties gehad met medestudenten aan Oxford, zo blijkt uit een nieuwe biografie van de auteur. Lange tijd is ervan uitgegaan dat Waugh 'biseksueel' was, maar Paula Byrne bracht in haar boek Mad World: Evelyn Waugh And The Secrets of Brideshead meer aan het licht. Twee van de studenten met wie Waugh (1903-1966) een relatie had, stonden volgens Byrne model voor het personage uit Brideshead Revisited, Sebastian Flyte. Na zijn tijd in Oxford liet Waugh de homoseksuele avonturen achter zich, zo zegt Byrne aan The Telegraph. Hij zei dat het "een aanvaardbare fase was waar je door moest". Waugh vertelde aan wie de 'fase' niet doormaakte dat ze "iets gemist hebben".
De later katholiek geworden Waugh had relaties met Richard Pares, Alistair Graham en Hugh Lygon. Aan Graham stuurde Waugh een naaktfoto van hemzelf, aldus de biografe. De foto bevindt zich nu in The British Library, maar Byrne mocht het document van de bibliotheek niet publiceren. De relatie die Waugh had met Hugh Lygon, zoon van een voor zijn homoseksualiteit uitgerangeerde Lord Beecham, werd geheim gehouden. "Lord Beecham was aangeklaagd door zijn schoonbroer, zoals Marchmain in Brideshead", aldus Byrne. "Dat boek is veel autobiografischer dan eerder aangenomen. In sommige versie schreef Waugh 'Alistair' waar hij het personage 'Sebastian Flyte' bedoelde."
Waugh trouwde in zijn leven tweemaal en kreeg zes kinderen. Andere boeken van zijn hand zijn onder meer zijn debuutroman Decline and Fall, de reisverhalenbundel When the going was good, de oorlogstrilogie Sword of Honour en zijn autobiografie A little learning. Hij schreef ook korte verhalen, dagboeken en biografieën. (HC - schilderij: een portret van Waugh door Henry Lamb)

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home