vrijdag 28 augustus 2009

'Dwarsligger' wil leesgedrag drastisch wijzigen

De Nederlandse uitgeverijen Jongbloed, Ambo/Anthos en Kosmos hebben een nieuw pocketboekenconcept bedacht, dat volgens hen een revolutie kan veroorzaken in het leesgedrag. Zonder bescheidenheid is zelfs sprake van "het antwoord van het boekenvak op e-reader en e-book".
De Dwarsligger, zoals het kleine leesobject heet, heeft een omvang van acht bij twaalf centimeter en wordt overdwars gelezen. Door het boek een kwartslag te draaien krijg je een normale bladspiegel, al zit de tekst dan wel verspreid over twee pagina's. Er is dunner 30 of 40-gramspapier gebruikt, waardoor het boek een stuk lichter weegt. Het boekje is ook aan een zijde gebonden, waardoor het ruim openvalt. De Dwarsligger kan makkelijk met één hand worden gelezen, zo verdedigen de makers hun 'uitvinding', en bestrijdt de ongemakken die een gewoon 'zwaarder' boek met zich meebrengt als je in een ongemakkelijke houding leest op trein of in bed. De bedenker is Hugo van Woerden, directeur van de christelijke Jongbloeduitgevers, die er vervolgens een NDC/VBK uitgevers over aansprak. Ambo/Anthos gaat binnen die groep de exploitatie verzorgen.
De uitgevers lanceren nu als Dwarsligger werk van onder meer Nicci French, Gouden Strop-winnaar Marion Pauw, Nicole Krauss, Jonathan Safran Foer, Arthur Golden en Wayne Dyer. Toch ligt de prijs hoog voor een pocket: 12,50 euro. Naar verluidt reageren de boekhandels positief en is het idee bij consumenten gunstig onthaald.
Merkwaardig is wel dat de Dwarsligger precies voorgesteld wordt na de vakantieperiode. Want aan te nemen valt dat met dit handzame formaat toch vooral gemikt wordt op de reiziger. De Dwarsligger wordt gepresenteerd op Manuscripta op 6 september. Het schrijversechtpaar Nicci French is aangezocht als ambassadeur en spreekt van "an absolute brillant idea". Ook Herman Koch reageert enthousiast: "Wat de iPod is voor de muziek, is de dwarsligger voor het lezen. Straks past Oorlog en vrede in de binnenzak van je jasje." Zie de berichtgeving bij Boekblad. (DL)

Labels:

1 Comments:

Blogger Charles de Vries said...

Ik heb er van de week eentje kunnen lezen, en ik kan nu wel voorspellen dat volgend jaar voor de zomer vakantie een hoop dwarsligger uitgaven gaan verschijnen. De huidige 17 titels zijn wel een erg mager begin van iets dat mijns inziens een plek zal gaan krijgen in alle boekenkasten. Er pas nu 7 keer zoveel boeken in :-D. Ik durf nu weer wat makkelijker te kopen. Voor de 17 titels, zie:
http://www.postorderboekhandel.nl/onderwerp/Dwarsligger/

zaterdag, september 05, 2009 5:42:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home