woensdag 26 augustus 2009

DW B-zomernummer is 'Aangespoeld'

Onlangs verscheen het zomernummer van DW B: het thema ‘Aangespoeld’ is geïnspireerd door Charlotte Mutsaers die in Oostende terechtkwam, en daar vaak over schreef. Sofie Gielis stelde de aflevering samen en vergaarde een plejade aan teksten, waarbij het thema zich geografisch niet in een keurslijf laat dwingen. Koen Peeters spoelt aan in het godvergeten Waalse stadje Stavelot, waar de carnavalskoppen met lange rode neuzen hem opvallen, en waar ook de negentienjarige Guillaume Apollinaire ooit aanspoelde. Bjarne Donderdag spoelt een bezoek aan het voorportaal van Zeeuwse landschappen door in de horeca van Sluis. Guus Bauer laat een strandjutter allerlei aangespoelde stukjes leven verzamelen in een hutkoffer, zoals Ilya Kabakov zijn leven met duizenden voorwerpen verzamelde in kamers. Filip Claessens fotografeert ‘echte’ aangespoelden: een dakloze in de Brusselse metro, een asielzoeker in de hoofdstad, de laatste klant in Café de la Gare in Luik, iemand in het foyer van Grâce-Hollogne … Rachida Lamrabet vergelijkt personages die op een eiland aanspoelden: Robinson Crusoe en Hay ibn Yakzan. En het hoofdpersonage van Atte Jongstra spoelt op een diligence via het Zoniënwoud te Brussel aan, in 1830, ten tijde van de Belgische revolutie. Jan Lauwereyns toont in dertien beelden in de tijd hoe we allemaal op deze globe zijn aangespoeld.
Deze aflevering bevat ook een minidossier over flarf en Google sculpting. Samuel Vriezen schrijft de inleiding en vertaalt voorloper John Ashbery. Jeroen van Rooij en Willem Bongers publiceren eigen flarfgedichten.
In dit nummer krijgt u in de vorm van een katern ook een opmaat van wat Factory #5 voor het cross-overproject Tegenlicht aan het maken is. Beeldend kunstenaar Nico Dockx en dichter Erik Spinoy reageren op werk van Ann Veronica Janssens. Webmaster Emanuel Maes zet alles op muziek.

DW B 2009 3 bevat verder katern 7 van Jonge fotografie in België – de foto’s van Marc Horemans die in verlaten trailers het verweesde van een gestrand schip herkennen –, als opener het fragment ‘De trillende stad’ uit de roman in wording van Peter Verhelst, aflevering 3 van Jeroen van Rooijs ‘De eerste hond in de ruimte’, nieuw werk van J. Falloise, J.Z. Herrenberg en Frederik Willemarck, de tijdschriftenrubriek, een essay van Hugo Bousset over de ‘tuchteloze letterkunstige bewegingen’ van Pjeroo Roobjee (foto) en JMH Berckmans, Sofie Gielis over dierenrollen in Charlotte Mutsaers’ Koetsier Herfst, en Gaston Franssen over het vuur in H.H. ter Balkts poëzie.
Uw papieren mannen Dirk Leyman en Hans Cottyn schreven in de intussen vertrouwde rubriek Feuilles volantes een reflectie op het (uitstel van het) einde van een schrijverscarrière: 'Schrijver op rust'.

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home