vrijdag 21 augustus 2009

Onrust over nakende Googledeal van Bibliothèque Nationale de France

In Frankrijk staat de culturele wereld in rep en roer nu het er naar uitziet dat de Bibliothèque Nationale de France (BNF) voor de digitalisering van zijn boekenarsenaal in zee zal gaan met het Amerikaanse Google Books. ‘Boeken online: Google heeft gewonnen’, zo kopte de krant La Tribune die het nieuws deze week uitbracht. Voor veel Franse cultuurbobo’s en bibliotheekbonzen is het nakende contract met Google een kaakslag van jewelste, omdat de samenwerking als een staaltje van Amerikaans cultuurimperialisme wordt beschouwd. Nog opmerkelijker is het feit dat BNF, onder voormalig directeur Jean-Noël Jeanneney, het verzet leidde tegen de digitaliseringsambities van Google. Hij waarschuwde dat het op handen zijnde quasi-monopolie van Google Books de culturele diversiteit in het gedrang zou brengen. Jeanneney, die in 2007 op pensioen werd gestuurd, zette al zijn kaarten in op het Europese digitale project Europeana.
Nu heeft de BNF een flinke bocht genomen. Het zou een groot deel van zijn gigantisch fonds van meer dan 14 miljoen boeken en drukwerken door Google laten digitaliseren. Daarmee volgt de instelling het voorbeeld van 29 toonaangevende bibliotheekinstellingen in de wereld, waaronder Bodleian Library in Oxford, Harvard en ook de Gentse universiteitsbibliotheek, terwijl ook zowat 25.000 uitgevers hun werken laten inscannen door Google Books. Google biedt de bibliotheken aan hun boeken gratis te digitaliseren en heeft zo al tien miljoen boeken ingescand, de meerderheid non-copyrightboeken die vervolgens vrij online kunnen gelezen worden.
De beslissing is ingegeven door puur financiële redenen, zegt Denis Bruckmann, adjunct-directeur-generaal, in La Tribune. “Boeken digitaliseren kost extreem veel geld. (...) Alleen al onze boeken tussen 1870 en 1940 digitaliseren, zou ons tussen de 50 à 80 miljoen kosten. Terwijl we maar over een budget van ongeveer 5 miljoen euro per jaar beschikken voor ons eigen Franse Gallicaproject. En als Google ervoor kan zorgen dat we sneller en verder kunnen gaan, waarom niet?” Bruckmann vermeldde niet dat de Franse overheid zelf ook al 153 miljoen euro stopte in Quaero, een heilloos project dat Google van antwoord moest dienen, maar niet van de grond kwam.
De literaire wereld reageert spijkerhard op de demarche van de BNF. De invloedrijke schrijver én blogger Pierre Assouline noteerde schamper: “Blijkbaar heeft het de BNF vier jaar gekost om van verzet over te schakelen tot gehele overgave.” De nieuwe cultuurminister Frédéric Mitterand suste de gemoederen en zei dat de deal nauwlettend in de gaten zal worden gehouden. De BNF liet vervolgens weten dat het contract nog niet getekend is en de onderhandelingen nog maanden in beslag zullen nemen. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home