vrijdag 7 augustus 2009

Britse Oxfamboekenwinkels zijn 'bedreiging voor antiquariaten'

In Groot-Brittannië zijn tweedehandsboekhandelaren in hoge mate bezorgd over het stijgende succes van de 'charity' boekenwinkels van ngo Oxfam, die tweedehandsboeken voor vaak opvallend lage prijzen aanbieden. Dat melden zowel The Guardian als The Telegraph. Oxfam heeft intussen 130 dergelijke winkels verspreid over het land, en doordat ze drijven op gratis binnengebrachte boeken, een lagere bedrijfsvoeringskost hebben en met vrijwilligers werken, profiteren ze van een groot concurrentievoordeel. Het ongenoegen groeit bij de Britse tweedehandsboekhandelaren en antiquariaten. De Provincial Booksellers Fairs Association zegt dat Oxfam winst kan boeken, terwijl omliggende boekhandels door hun komst in de problemen geraken. Ze spreekt dan ook van openlijke concurrentievervalsing. Zo zag de lokale tweedehandsboekenverkoper Marc Harrison zijn inkomen halveren sinds Oxfam anderhalf jaar geleden zijn tenten opsloeg vlakbij zijn winkel in Salisbury. Hij moest uiteindelijk zijn zaak sluiten. Harrison noemt Oxfam de "Tesco of the second-hand book world. It is destroying the industry." Supermarktreus Tesco concurreert in het Verenigd Koninkrijk vaak kleine kruidenierszaken weg.
Suzy Smith van Oxfam Books wil van de kritiek niet horen. Zij wijst de recessie en de hogere huurprijzen aan als de grootste boosdoener voor de getroffen boekhandelaren, al kon ze niet ontkennen dat Oxfam bepaalde voordelen geniet. "Bovendien gaat al onze winst naar goede doelen." Oxfam haalt per maand 1,6 miljoen pond uit zijn boekenverkoop. De eerste Oxfamboekenshop opende in 1987 in St Giles, Oxford.
M. A. Orthofer is het op The Literary Saloon niet eens met de redenering van Smith: " (...) when Oxfam (or any other charity/non-profit) is selling books, then they're in the bookselling business, not doing lifesaving work."
In België heeft Oxfam intussen ook zes boekenwinkels en dat aantal zal groeien, zegt de marketingverantwoordelijke voor de tweedehandssector Frederic Van Hauteghem deze week in De Morgen. "We hebben nu drie nieuwe filialen op de rol staan, onder meer in Kortrijk. Het is een hele interessante markt. Tweedehands producten zijn hip." Hij beweert dat de reacties van de omliggende boekhandelaren tot nu toe louter positief zijn: "De meesten zijn blij met een nieuwe winkel. We proberen ook samen te werken met boekwinkels in de omgeving. Zo verkopen we bijvoorbeeld onverkochte boeken van de Fnac." (DL - foto: Wiki Commons: Oxfam Bookshop in Maidstone, Kent)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home