donderdag 27 augustus 2009

Boekontwerper Dooreman krijgt expo in Letterenhuis

De bekende Vlaamse affiche- en boekontwerper Gert Dooreman (°1958) krijgt een overzichtstentoonstelling van zijn grafisch werk in het Antwerpse Letterenhuis, zo heeft de archiefinstelling bekendgemaakt. Dooreman is vanaf 27 september drie maanden te gast in het museum met zijn boekontwerpen, affiches en drukwerk die verzameld worden "in een expo van enig aplomb", zo luidt het.
Gert Dooreman begon als illustrator voor onder andere De Morgen, Humo, Playboy, De Gentenaar en later ook De Standaard. Spoedig verlegde hij zijn focus naar vormgeving en – vooral – typografie. Gert Dooreman werd de vaste typograaf van Tom Lanoye en tekent ook voor de huisstijl van uitgeverij Meulenhoff/Manteau. Verder ontwierp hij spraakmakende affiches voor talrijke theatergezelschappen en boeken voor ongeveer alle belangrijke uitgeverijen in Vlaanderen en Nederland. Spraakmakend waren zijn affiches voor onder meer Theater Antigone en Het Toneelhuis, onder meer voor de baanbrekende theaterproductie Ten Oorlog. Dooreman gebruikt letters als beeldend element. Hij noemt goede en precieze belettering "de poëzie van het meten".
Gert Dooreman heeft voor Dooreman naar de letter een persoonlijke selectie gemaakt uit zijn zorgvuldig gestapelde archief. Hij toont ook hoe een boekontwerp tot stand komt en verraadt zijn invloeden. Een van de blikvangers van de tentoonstelling is een stuk van het ‘Boerentorengedicht’. Dat hing in 2004 maandenlang in reuzegrote letters aan de Boerentoren en palmt nu de binnenkoer van het Letterenhuis in. De Dooreman-expo gaat gepaard met talrijke nevenactiviteiten en loopt tot 3 januari. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home