donderdag 6 augustus 2009

Amerikaanse schrijver en scenarist Budd Schulberg (95) overleden

De Amerikaanse (toneel)schrijver Budd Schulberg is in New York op 95-jarige leeftijd gestorven, zo meldt BBC News. Hij schreef het scenario voor de Hollywoodklassieker On the Waterfront, de film van Elia Kazan die acht Oscars kreeg. Aanvankelijk maakte Schulberg naam als romancier met boeken als What Makes Sammy Run?, over de opkomst en de val van Sammy Glick. Het boek wordt beschouwd als de definitieve "insider's guide to the Hollywood system." Hij schreef ook vaak over sport. In 1955 werd zijn roman The Harder They Fall, een gefictionaliseerd relaas over boksen, verfilmd met Humphrey Bogart.
De meeste bekendheid verwierf Schulberg met zijn toneelscript voor On the Waterfront. De film van Elia Kazan ontving Oscars voor de hoofdrol van Marlon Brando en voor beste regie, en ook voor het beste scenario van Schulberg. De zin "I could a been a contender", uitgesproken door Marlon Brando tijdens een speech, is iconisch geworden. On the waterfront handelt over een dokwerker (Marlon Brando), die corruptie in de vakbond bestrijdt.
Schulberg werkte ook samen met F. Scott Fitzgerald. Hij werd vanwege communistische sympathiëen tijdens de periode van de heksenjacht op het communisme, voor de commissie van de Republikeinse senator McCarthy gedaagd. Schulberg raakte, net als Kazan, in opspraak toen hij de namen van linkse collega's uit de filmindustrie doorgaf aan die commissie. Zie ook deredactie.be. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home