donderdag 9 juli 2009

Voorpublicatie 'The Original of Laura' in Amerikaanse 'Playboy'

Het Amerikaanse maandblad Playboy zal in het komende decembernummer een exclusieve voorpublicatie brengen van The Original of Laura, de onafgewerkte en nagelaten roman van de Russisch-Amerikaanse schrijver Vladimir Nabokov (1899-1977). Daarmee wordt dat de eerste en langverwachte tip die van de sluier rond dat boek wordt opgelicht. Nabokov vroeg op zijn sterfbed aan zijn zoon Dmitri om de steekkaarten waarop hij zijn Laura had geconcipieerd, te vernietigen. De zoon kon het niet over zijn hart krijgen en besliste na jarenlange twijfels om het alsnog te publiceren. De kwestie beroerde vele gemoederen en houdt de internationale letterengoegemeente al lange tijd bezig. Uiteindelijk stapte Dmitri in zee met de vermaarde literair agent Andrew Wylie, die Playboy grof geld liet betalen voor de scoop.
Dat dat magazine als eerste mag voorpubliceren, is niet verwonderlijk, aldus The Guardian. Ook van Ada, or Ardor, een grote Nabokovroman, verscheen in 1969 in datzelfde blad een voorproefje. In 1964 werd de schrijver van Lolita ook geïnterviewd door Playboy. De literaire redactrice van het blootblad, Amy Grace Loyd, stuurde in een referentie naar Ada overigens orchideeën naar Wylie. Dat overtuigde de agent er blijkbaar van hoe graag Playboy-baas Hugh Hefner nog eens Nabokov wilde binnenhalen. Dat met de bloemen ook een aanzienlijke cheque meegestuurd werd, zal ook geholpen hebben. Loyd zegt in een interview met The New York Observer dat het tijdschrift nog nooit zo veel heeft betaald voor een tekst van 5000 woorden. Wylie zou de voorpublicatie overigens eerst aan The New Yorker hebben aangeboden, maar daar was men niet geïnteresseerd. En nog opvallender is dat Wylie, wiens bijnaam 'de Jackall' hiermee nieuwe grond lijkt te hebben gekregen, eerst een bod van Playboy wilde voor ze ook maar één letter te lezen kregen.
Het decembernummer van Playboy verschijnt op 10 november, een week voor het boek in de winkel ligt. De Nederlandse versie, waar ook de originele Engelse tekst in afgedrukt wordt, zou op 3 november verschijnen. Nederlandse voorpublicaties zijn nog niet bekend. Zie onze andere berichtgeving. (HC)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home