dinsdag 7 juli 2009

Russische schrijver Vasili Aksjonov (76) overleden

In Moskou is de Russische schrijver en voormalige dissident Vasili Aksjonov op 76-jarige leeftijd overleden, na een lange ziekte, zo melden diverse media. Zijn romans legden genadeloos de donkere kanten van het Russische communistische regime bloot, wat hem in 1980 op een verbanning naar de Verenigde Staten kwam te staan. Nadat de overheid een hen onwelgevallig romanmanuscript van hem had ontdekt, werd hem de Russische nationaliteit afgenomen. Aksjonov had ook gepoogd de literaire almanak Metropol buiten de censuur om te laten verspreiden.
Aksjonov behoorde tot een groep schrijvers die doorbrak in de 'dooiperiode' na de dood van Josef Stalin in 1953. Aanvankelijk konden ze in relatieve vrijheid kritiek uiten, maar in de jaren zeventig keerde het tij en werd zijn, vaak satirische en absurdistische, werk verboden.
Zijn bekendste werk is ongetwijfeld Generaties van de winter (1994). In deze vuistdikke familiekroniek, die de gehele Sovjetperiode beslaat, zoomt Aksjonov in op de lotgevallen van het gezin Gradov, met de Russische arts Boris Gradov en zijn echtgenote, de Georgische pianiste Mary Gudiashvili. Hij kreeg voor het boek destijds juichende besprekingen in de Verenigde Staten en sommige recensenten spraken van een twintigste-eeuwse Oorlog en Vrede. De Stalinterreur was de rode draad doorheen het epos, waarin de historische gebeurtenissen aan een razendsnel tempo worden opgevoerd.
Na de val van het communisme keerde hij terug naar Rusland, waar zijn werk later ruime waardering genoot. Een verfilming van Generaties van de winter wakkerde het succes voor zijn boeken nog aan. "Zijn dood is een enorm en onvervangbaar verlies voor de Russische literatuur en cultuur'', zo verklaarde de Russische premier Poetin. Diverse werken van Aksjonov werden in het Nederlands vertaald, waaronder Geen markt voor holle vaten, bij Van Oorschot. Zie de obit bij NRC. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home