zondag 19 juli 2009

Poolse filosoof en schrijver Leszek Kolakowski (81) overleden

In het Britse Oxford is vrijdag de Poolse marxistische filosoof en publicist Leszek Kolakowski op 81-jarige leeftijd overleden, zo meldt De Morgen. Kolakowski wordt regelmatig gerekend tot de grootste intellectuelen van de twintigste eeuw. Hij werd geboren op 23 oktober 1927 in Radom, in Centraal-Polen en vergaarde wereldfaam als expert in het marxisme, het post-marxisme, morele vraagstukken en de kennistheorie.
Toen hij doctor werd aan de universiteit van Warschau met een proefschrift over Spinoza, stond Kolakowski bekend als aanhanger van het communisme. Aan het eind van de jaren zestig raakte hij in een dispuut, wat ertoe leidde dat hij in 1966 uit de communistische Poolse Verenigde Arbeiderspartij werd gezet, nadat hij het regime in Warschau publiekelijk was afgevallen. Twee jaar later werd hij ook ontslagen aan de universiteit, toen hij de studentenrevoltes tegen het regime steun verleende. Zijn theorie luidde dat het stalinisme de logische conclusie was van het marxisme.
In 1970 vestigde Kolakowski zich in Groot-Brittannië, waar hij academische furore maakte. Hij gaf later ook les aan Yale, Berkeley en Chicago in de VS. Uiteindelijk vloeiden er meer dan vierhonderd boeken en artikels uit zijn handen. Talloze werken van hem verschenen ook in het Nederlands, onder meer zijn Geschiedenis van het marxisme (1980-1981). Later schreef hij ook toneelstukken en kortverhalen en legde hij veel belangstelling voor religie aan de dag. Zie ook Reuters en BBC News. (DL)

1 Comments:

Anonymous Gert de Jager said...

De eerste regel van dit obituarium doet vermoeden dat Kolakowski ondanks alles nog steeds sympathie had voor het marxisme. Het tegendeel is waar.

zondag, juli 19, 2009 12:56:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home