donderdag 16 juli 2009

Ophef rond Britse pedo-aanmeldingswet voor schrijvers op schoolbezoek

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan rond een nieuwe wet waarbij schrijvers die scholen willen bezoeken zich moeten aanmelden bij de Independent Safeguarding Authority (ISA), een nieuwe instelling die kindermisbruik mee moet helpen voorkomen. Het idee is dat iedereen die met kinderen werkt zich in een database inschrijft. De ISA kan bij de politie nagaan op de persoon in kwestie overtredingen heeft begaan of misdrijven op zijn kerfstok heeft. De inschrijving kost ongeveer 62 pond. In totaal zouden ongeveer 11 miljoen Britten zich moeten registreren.
Een aantal bekende Britse auteurs en illustratoren van kinderboeken, onder wie Michael Morpurgo, Anthony Horowitz en Quentin Blake (foto), zal uit protest tegen de nieuwe regeling volgend schooljaar geen scholen meer bezoeken, zo lieten ze vandaag in The Independent weten. Schrijver Philip Pullman, die het voortouw neemt in het protest, zei dat de regeling iedere vorm van gezond sociaal verkeer ondermijnt. "Ik ga al twintig jaar naar scholen. [...] het idee dat ik nu een bedreiging zou vormen vind ik bespottelijk en beledigend." Jeugdschrijfster Anne Fine noemde de wet "een voorhamer om een noot mee te missen. Al deze auteurs worden ook uitgenodigd in het buitenland. We zullen er graag naartoe gaan." Sommigen gaan zelfs zo ver om te beweren dat het niets minder dan een nieuwe belasting is.
Een andere jeugdschrijver, Anthony Browne, liet vandaag in The Guardian een tegenstem horen: "Waarom moeten wij jeugdschrijvers een uitzondering vormen? Maar inderdaad, het is een beetje raar dat we ervoor moeten betalen." Ook schrijver Robert Muchamore ziet het nut in van de nieuwe wet: "Hierdoor zal er toch een drempel zijn voor wie al eerder voor kindermisbruik werd veroordeeld." Zie ook het bericht op NRC Boeken. (HC)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home