maandag 13 juli 2009

Onlangs ontdekte misdaadroman van Graham Greene verschijnt als feuilleton

Een onlangs ontdekte misdaadroman van de Britse auteur Graham Greene (1904-1991) zal volgende week integraal in afleveringen verschijnen in het Amerikaanse Strand Magazine. Greene, die wereldfaam verwierf met The Third Man (1950) en Our Man in Havana (1958), schreef The Empty Chair op zijn 22ste. Het onafgewerkte verhaal kwam eind vorig jaar boven water tijdens opzoekingen van onderzoeker Francois Gallix in het Harry Ransomarchief in Texas. Volgens specialisten werpt het een nieuw licht op het werk van de auteur en voormalige Secret Servicespion. In The Empty Chair ontvouwt Greene een Agatha Christie-achtig mysterie in een landhuis, met uiteraard een moordzaak en een rist aristocratische personages. Het verhaal telt vijf hoofdstukken en speelt met de conventies van de detectiveroman. The Empty Chair verwijst naar de lege stoel van een van de gasten, die vermoord is met een dolk.
Dat de detectivenovelle nu verschijnt in het Strand Magazine, is verre van toevallig. Het tijdschrift, dat in 1998 na vijftig jaar stilzwijgen weer de draad oppakte, heeft een onberispelijke reputatie inzake misdaadliteratuur. Destijds bracht het als eerste de verhalen van Arthur Conan Doyle, Dorothy L. Sayers en Greene zelf. Uitgever van Strand Magazine Andrew Gulli is verheugd “dat Greene hiermee de traditie voortzet.” Onlangs publiceerde het blad ook al een ontdekte novelle van P.G. Wodehouse en een ongepubliceerd verhaal van Mark Twain.
Gulli vindt het wel jammer dat de moord in The Empty Chair onopgelost blijft en is nu op zoek naar een schrijver om het boek af te werken. Ook wordt gedacht aan een competitie onder lezers om een staart aan de roman te breien. Of The Empty Chair in boekvorm zal verschijnen, is nog onderwerp van gesprek met de erven-Greene. Zie de berichtgeving in The Guardian. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home