woensdag 15 juli 2009

Lanoye en Mortier trekken van leer tegen nieuwe Vlaamse Cultuurminister

De zopas aangestelde, nieuwe Vlaamse minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V - foto), de opvolgster van Bert Anciaux, krijgt in de krant De Morgen heel wat kritiek uit de schrijverswereld te incasseren na haar maideninterview in het programma Terzake. Vooral Tom Lanoye en Erwin Mortier sparen de roede niet. Schauvliege zei in Terzake (zie de beelden hier) zich niet te kunnen herinneren wat het laatste boek was dat ze had gelezen. Het laatste toneelstuk dat ze bijwoonde, betrof een opvoering van een amateurtoneelgezelschap in haar gemeente, zes maanden geleden. De uitspraken zorgen voor grote consternatie.
Auteur Tom Lanoye maakt zich dik over het feit dat telkens een minister van Cultuur wordt aangesteld die geen enkele ervaring met de cultuursector schijnt te hebben. Schauvlieges uitspraken beschouwt Lanoye als een uiting van "grote minachting voor de kunsten". "Een cultuurminister mag van toeten noch blazen weten. (...) Alsof je van een minister van Economie zou aanvaarden dat hij het verschil tussen inflatie en deflatie niet kent. Geen enkele sollicitant zou zo een jobinterview overleven", luidt het. "Alleen om in het buitenland grote sier te gaan maken namens Vlaanderen zijn we welkom", zegt hij nog.
In een polemische opiniebijdrage trekt Erwin Mortier in De Morgen nog feller van leer. Hij schrijft dat de cultuurwereld in Vlaanderen "het gevoel krijgt dat ze op de lokale tombola van de KWB weer eens dat eeuwige blik bonen in tomatensaus van Marie Thumas gewonnen hebben." En hij laat weten dat "deze klucht al bij de première oudbakken is":
"Stel je een land voor waar een kersverse minister van Begroting het voor de nationale media presteert te zeggen dat hij weliswaar alleen maar ervaring heeft als theaterregisseur en niets van financiën afweet, maar dat hij de komende weken intens met de sector zal kennismaken. Organisaties als VBO of Unizo zouden hun grote bezorgdheid uitdrukken, de banken protesteren, alle economen steigeren, de vakbonden de wenkbrauwen fronsen, de beurskoersen hun schuchtere evenwicht verliezen en elke rechtgeaarde journalist zou de nieuwbakken excellentie alle hoeken van de studio laten zien." Ook politiek commentator Yves Desmet is kritisch in zijn standpunt: "Mogen we CD&V-voorzitster Marianne Thyssen smeken om haar Oost-Vlaams stemmenkanon (Schauvliege, nvDPM) te omringen met een kabinet dat toch enig vermoeden heeft van de waarde en het belang van de culturele wereld?" Jan Goossens, artistiek leider van KVS, blijft meer op de vlakte voor "de nieuwe minister die onbevangen staat tegenover een voor haar nieuwe sector", maar hoopt wel op grondig overleg.
De kersverse minister zelf reageert vandaag bedaard op de kritiek op deredactie.be: "Ik ben heel eerlijk geweest", zegt ze over haar uitspraken in het Terzake-interview. Ze ontkent dat ze geen affiniteit zou hebben met cultuur. "Ik sta daar heel open voor." Een minister hoeft geen kunsthistoricus te zijn, benadrukt ze, maar moet "beleid" voeren. (DL)

Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous Johan Claerbout said...

In "Het Rapport van de Vlaamse Parlementsleden", verschenen op 30 april 2009, omschreef De Morgen de nieuwe Vlaamse Cultuurminister als volgt : "Degelijk op ruimtelijke ordening, leefmilieu en beter bestuur, maar daar is zo weinig van te merken. Stille middenvelder die eigenlijk een scorende spits zou moeten zijn. Van een leading lady van de fractie, tweevoudig lijsttrekster en meermaals geciteerde kandidaat-minister zouden meer tussenkomsten moeten bijblijven dan die ene keer dat ze beweerde geen kippetje te zijn".
Groeten,
Johan Claerbout

zondag, juli 19, 2009 11:54:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home