maandag 6 juli 2009

Kristien Hemmerechts verruilt uitgeverij Atlas voor De Geus

De Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts verlaat na zeventien jaar uitgeverij Atlas en gaat vanaf nu haar nieuw werk publiceren bij uitgeverij De Geus, die per boek gaat bekijken wat er mee gebeurt. "Het ligt eraan of wij het boek goed in de markt kunnen zetten. Haar eerste boek bij ons is een dagboek dat in het voorjaar van 2010 zal uitkomen. Een ander idee voor een boek dat ze aan ons voorlegde vonden wij minder geschikt. Dat vindt ze dan ook prima", zo zegt uitgever Nederlandstalige fictie Sander van Vlerken aan Boekblad. Volgens Van Vlerken was Hemmerechts "op zoek naar de traditionele redactiebegeleiding en pr die wij onze auteurs bieden."Hemmerechts zou op zoek zijn geweest "naar een literaire uitgeverij met zorg en aandacht voor gedegen redactie en promotie en publiciteit." De backlist van Hemmerechts blijft voorlopig nog bij Atlas. Van Vlerken verzekert dat de overstap geen trap na hoeft te betekenen naar Atlas, waar Hemmerechts toch een van de paradepaardjes was. Vorig jaar vertrok ook al Cees Nooteboom bij Atlas, uit onvrede over de manier waarop er voor zijn oeuvre werd gezorgd en er werd omgesprongen met de backlist. Nootebooms boeken verschijnen nu bij De Bezige Bij.
Het eerste contact met Hemmerechts en De Geus vond plaats tijdens een diner waar ze naast De Geus-directeur Eric Visser zat. Later heeft Hemmerechts contact opgenomen met de uitgeverij, zegt Van Vlerken. "Dat klikte gelijk. Ze deed ook een tournee met onze auteur Annelies Verbeke, misschien dat die haar ook informatie gegeven heeft." De Geus denkt Hemmerechts "dichter naar de lezer toe" te kunnen brengen en ziet de overstap van Hemmerechts ook als een verruiming van haar Nederlandstalige fonds.
Hemmerechts maakte in 1987 haar debuut bij Houtekiet met Een zuil van zout. In 1992 verscheen haar eerste boek bij Atlas: Kerst en andere liefdesverhalen. Bij Atlas publiceerde ze vervolgens onder meer Kort kort lang, Margot en de engelen, de hommage aan haar overleden man Herman De Coninck Taal zonder mij, Donderdagmiddag. Halfvier, het dagboek Een jaar als (g)een ander, Als een kinderhemd en In het land van Dutroux. Het pamflet De man, zijn penis en het mes verscheen dan weer bij uitgeverij Querido. (DL)

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home