vrijdag 10 juli 2009

'Hemingway was KGB-spion', aldus nieuw boek

Ernest Hemingway werd in 1941 op zijn eigen initiatief gerecruteerd door de geheime dienst van Stalin in Amerika, zo is de opmerkelijke onthulling in het boek Spies: The Rise and Fall of the KGB in America. Het boek, samengesteld door John Earl Haynes, Harvey Klehr en Alexander Vassiliev, is gebaseerd op de notities die Vassiliev, zelf een voormalig KGB-officier, in de jaren 1990 in de archieven van de KGB kon maken.
Hemingway had aan verschillende agenten in Havana en Londen te kennen gegeven dat hij zeer bereid was om hand- en spandiensten te verrichten. Hij kreeg de codenaam 'Argo' en ontving zelfs enige paswoorden om contact te kunnen leggen tijdens een reis naar China. Maar omdat hij nooit in slaagde enige relevante politieke informatie door te spelen, doofde het contact met de geheime dienst eind jaren 1940 uit. Hemingway was nooit betrokken bij operaties, tenzij bij de boottochten die hij voor de Cubaanse kust met vrienden ondernam op zoek naar Duitse onderzeeërs. Voor die 'verkenningsopdracht' kreeg hij van de Amerikaanse ambassadeur in Cuba overigens financiële ondersteuning, al heeft hij ooit maar één duikboot kunnen spotten.
Of de toenaderingspoging van Hemingway door de KGB zelf zeer serieus werd genomen, is dus de vraag. Of het moet zijn dat de schrijver het zelf zag als 'research' voor zijn spannende boeken, zoals ook The Guardian opmerkt. Vassiliev noemt Hemingway dan ook een "dilettant-spion". In elk geval bleef de latere Nobelprijswinnaar contact houden met de Amerikaanse communistische partij, maar zeker na enige trotskistische artikels verdween de interesse uit Moskou definitief. Het uittreksel uit het boek over Hemingway, Their man in Havana, is te lezen op The National Review. (HC)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home