woensdag 8 juli 2009

Vier en een half jaar cel voor terreuraanslag op uitgever van 'The Jewel of Medina'

Drie moslimmannen hebben in Londen een gevangenisstraf van vier en een half jaar gekregen voor hun aanslag in september 2008, gericht tegen uitgever Martin Rynja van Gibson Square, zo meldt The Guardian.
De Nederlander Rynja (foto) is de uitgever van het omstreden boek The Jewel of Medina van Sherry Jones, dat verhaalt over Aisha, de kindbruid van Mohammed.
Het trio gooide bij nacht een benzinebom tegen de gevel van de woning van Rynja te Islington in Noord-Londen, zonder daarbij veel schade aan te richten. In het gebouw was niemand aanwezig, want Rynja was blijkbaar door de politie aangeraden zijn woning te verlaten, nadat er spanning was ontstaan toen hij zijn plannen ontvouwde om The Jewel of Medina uit te geven. Na de aanslag werden drie moslims geschaduwd en later gearresteerd op beschuldiging van terreurdaden.
Het geromantiseerde The Jewel of Medina van de Amerikaanse journaliste Sherry Jones werd door de Amerikaanse uitgeverij Random House uit schrik voor extreme moslimreacties niet uitgegeven, ondanks het feit dat er een voorschot van 100.000 dollar was betaald (zie onze eerdere berichten). Sherry Jones had vervolgens een Britse uitgever bereid gevonden het boek over de relatie tussen de profeet Mohammed en zijn kindbruid Aisha in Groot-Brittannië toch te laten verschijnen. Dat was Gibson Square Books, waar de Nederlandse uitgever Martin Rynja aan het hoofd staat. De publicatie van het boek werd na de aanslagen verdaagd.
De drie daders erkenden de feiten, maar hun advocaat zei dat het "een daad van protest was, geboren uit de publicatie van een boek dat door hen en andere moslims als onrespectvol, provocatief en bedreigend" werd beschouwd. De rechter zei hen dat "wanneer ze in dit land willen leven, ze dan ook volgens de regels ervan moeten leven. Er is niet zoiets als à la carte burgerschap, en in jullie geval is er niet zoiets als à la carte gehoorzaamheid aan de wet."
De roman, die een gemengd onthaal kreeg, heeft er enige tijd over gedaan om een uitgever te vinden in de Verenigde Staten. Intussen is het boek zowel in de VS als in Groot-Brittannië verkrijgbaar, evenals in zeven Europese landen, waaronder Duitsland, Italië en Denemarken. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home