dinsdag 28 juli 2009

J.M. Coetzee, A.S. Byatt en Colm Toibin op longlist Booker Prize

De jury van de Man Booker Prize 2009 heeft vandaag zijn longlist bekendgemaakt. Uit 132 inzendingen werden 13 boeken genomineerd, onder wie veel auteurs die al eerder voor Bookerwinst in aanmerking kwamen. Op de lijst staan twee voormalige winnaars en vier auteurs die al eens op de shortlist prijkten.
J.M. Coetzee is genomineerd met het recent verschenen Summertime. Hij won de prijs eerder in 1983 en 1999, terwijl A.S. Byatt (The Children’s Book) in 1990 met de eer ging strijken. Andere grote namen op de lijst zijn Colm Toibin, Sarah Waters, Adam Foulds en Hillary Mantel. Volgens juryvoorzitter James Naughtie betreft het een van de sterkste lijsten van de laatste jaren, met een waaier aan stijlen die zorgt voor “een uitzonderlijk rijke fictionele mix”. Er zijn ook drie debutanten genomineerd.
De integrale longlist ziet er als volgt uit:
A.S. Byatt, The Children’s Book
J MCoetzee, Summertime
AdamFoulds, The Quickening Maze
Sarah Hall, How to paint a dead man
Samantha Harvey, The Wilderness
James Lever, Me Cheeta
Hilary Mantel, Wolf Hall
Simon Mawer, The Glass Room
Ed O’Loughlin, Not Untrue & Not Unkind
James Scudamore, Heliopolis
Colm Toibin, Brooklyn
William Trevor, Love and Summer
Sarah Waters, The Little Stranger

Aan de Booker Prize is een geldbedrag van 50.000 pond verbonden. De shortlist wordt op 8 september bekendgemaakt, de winnaar op 6 oktober. Vorig jaar ging de prijs naar Aravind Adiga. Zie meer details ook via de berichtgeving van BBC en The Guardian. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home