woensdag 1 juli 2009

Cambridge University zoekt fondsen voor aankoop Sassoon-archief

Cambridge University zoekt 1,25 miljoen pond om het archief van de Britse 'war poet' en prozaschrijver Siegfried Sassoon (1886-1967) te kunnen verwerven, zo meldt The Guardian. Sassoon, die in Cambridge studeerde, trok in 1915 naar het front in Frankrijk. Hij schreef over de ontberingen beklijvende gedichten en zou met zijn antimilitaristische Soldier's Declaration tot in het Britse parlement ophef veroorzaken. Na zijn dood in 1967 ging het archief van Sassoon naar zijn zoon George, die er enkele stukken van verkocht om het geërfde huis te kunnen onderhouden. Het grootste deel is echter nog intact en volgens specialisten bijzonder waardevol.
In de nalatenschap zitten brieven, kladjes van gedichten, tekeningen en foto's. Er is een eerste versie van de Soldier's Declaration, en notitieboekjes met modderspatten en kaarsvet uit de loopgrachten. George Sassoon hield alles uiterst zorgvuldig bij, ondanks de soms pijnlijke onthullingen over het gebroken huwelijk van zijn ouders en de vele affaires die zijn vader met mannen had. In het omslag van een van de notitieboekjes zit een telegram van de autoriteiten met daarop de boodschap meteen naar het front terug te keren. Sassoon was in 1917 gewond geraakt en kondigde aan verder dienst te weigeren. Hij ontsnapte aan het vuurpeleton - de normale straf voor dienstweigeraars - door te beweren aan shellshock te lijden.
De Cambridge University Library heeft al een grote collecte Sassoonmanuscripten. Door dit archief te verwerven zal de bibliotheek het belangrijkste onderzoekscentrum over Sassoon worden. De zoektocht naar het geld wordt gesteurd door voormalige Poet Laureate Sir Andrew Motion en schrijver Sebastian Faulks. Zie ook de BBC voor meer beelden van het archief. (HC)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home