woensdag 22 juli 2009

Boekhandelketen Barnes & Noble start (opnieuw) met e-bookwinkel

De Amerikaanse boekhandelketen Barnes & Noble heeft opnieuw een e-bookwinkel geopend. Ditmaal worden 700.000 titels aangeboden, waarvan 500.000 rechtenvrij zijn. Barnes & Noble sloot daarvoor een overeenkomst met Google Books, zodat het kon putten uit de bibliotheek met rechtenvrije, ingescande boeken, zo meldt Tweakers.net. Met de demarche wil Barnes & Noble de rechtstreekse concurrentie aangaan met Amazon. Eerder al waagde Barnes & Noble een poging om e-books te verkopen, maar in 2006 verliet de keten de markt voor digitale boeken, na tegenvallende verkoopcijfers.
De e-books van Barnes & Noble zouden nu gelezen kunnen worden op iPhone en Blackberry maar niet op de meest gebruikte e-readers Sony Reader en de Kindle van concurrent Amazon. Het bedrijf werkt ook aan eigen wireless e-reader, in samenwerking met Plastic Logic, die naar verwachting begin 2010 op de markt zou komen. Barnes & Noble zegt nu al triomfantelijk dat het de grootste e-bookstore ter wereld heeft, want Amazon biedt 'slechts' 330.000 titels aan voor zijn Kindle. Nieuwe titels en bestsellers zullen er te koop zijn tegen 9,99 dollar.
Intussen is ook deining ontstaan over het feit dat Amerikaanse e-boekenwinkels de prijzen van nieuwe elektronische boeken zodanig op scherp zetten dat ze oneigenlijke concurrentie aangaan met het papieren boek, om zo snel marktaandeel te veroveren. Om die ontwikkeling te bestrijden, wil de grote uitgeverij Sourcebook bijvoorbeeld van nieuwe uitgaven de elektronische versie later gaan uitbrengen dan het papieren boek, meldde NRC vorige week. "Boeken hebben een bepaald publiek, de elektronische versie moet niet te veel gaan concurreren met de papieren versie”, zegt Dominique Raccah van Sourcebook. De e-boekenmarkt stijgt intussen in de VS licht maar gestaag.
Amerikaanse uitgevers zijn alvast blij met de komst van Barnes & Noble op de elektronische boekenmarkt, omdat Amazon zijn monopoliepositie daarmee belaagd wordt (zie daarover ook dit eerder bericht). Over de kinderziekten van de e-books, lees ook hier. Meer info bij Boekblad. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home