donderdag 9 juli 2009

Belgische regering krijgt vakantieleesvoer van Boek.be

De Vlaamse boekenvakorganisatie Boek.be heeft gisteren de Belgische eerste minister Herman van Rompuy vergast op een boekenmand met vakantielectuur voor hem en zijn collega-ministers. Boek.be wilde hiermee zijn memorandum voor de boekensector onder de aandacht brengen.
Aan de Wetstraat 16 overhandigde de Vlaamse boekenvakorganisatie hem een rijkgevuld boekenpakket dat hij onder zijn voltallige federale regering mocht verdelen. Bij de keuze van de boeken werd een forse knipoog naar hun bevoegdheid niet geschuwd. “Voor het boekenpakket hebben we beroep gedaan op onze leden-uitgevers”, zegt Boek.be-directeur Geert Joris in De Morgen. “Aan welke minister zou je welk boek cadeau doen?, zo vroegen we hen. De vraag maakte nogal wat los. Aan originele inzendingen was er geen gebrek."
Voor Van Rompuy had Boek.be De kunst van leiderschap in tijden van verandering van Eric Koenen en De wereld in 2100 van politicoloog George Friedman in petto. Minister van Financiën Reynders mocht inspiratie opdoen met 1000 tips om beter met je geld om te gaan en Defensieminister Pieter De Crem mag voorlezen uit De oorlog, “een onalledaags prentenboek over de zinloosheid van oorlog. De oorlog speelt zich af tussen de legers van het blauwe en het rode land. Om de Minister van Defensie aan het denken te zetten", zo luidt het. Hij krijgt ook Land van Belofte van Joseph Pearce, een kroniek over diens Joodse familie. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx mag zich vermeien in lichter werk: Kleine Kwaaltjes? De oplossing van Winiefred, het succesvolle kwaaltjesboek van kruidenvrouw Winiefred van Killegem. Niet geheel verwonderlijk krijgt minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent van Quickenborne Het proces van Franz Kafka voor de kiezen, zij het in een stripversie. Literatuur is weggelegd voor klimaatminister Paul Magnette, die Lente en andere verhalen van Nobelprijswinnaar J.M.G. Le Clézio ontvangt. Een vreemd geschenk is De welwillenden van Jonathan Littell, het epos van de rücksichtlose nazibeul Max Aue, voor vicepremier en minister van Ambtenarenzaken Steven Vanackere. “Het boekenpakket moet een jaarlijkse traditie worden”, zegt Joris, “en we willen hetzelfde doen bij de Vlaamse ministers waarmee het boekenvak te maken krijgt.”
In het memorandum dat werd overhandigd staan voorstellen van Boek.be "die de boekensector daadwerkelijk ten goede komen, die eenvoudig en op korte termijn te realiseren zijn en die – mede door de terugverdieneffecten – budgettair neutraal of weinig belastend zijn." De belangrijkste knelpunten zijn het fiscaal ondernemingsklimaat, de reglementering inzake handelspraktijken en het auteursrecht. Als hier niets rond gebeurt, dreigt een ernstige verschraling van het boekenaanbod, aldus Boek.be. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home