vrijdag 17 juli 2009

Begrafenis Vinkenoog wordt ware happening

De aandacht voor de vorige zondag na een hersenbloeding overleden Nederlandse dichter Simon Vinkenoog blijft pieken. Gisteren is al meteen een dvd over leven en werk van de cultauteur verschenen. Intussen lijkt de begrafenis komende zaterdag uit te groeien tot een waar hulde-evenement.
De dvd, die in allerijl is klaargestoomd, is een productie van The Van Studio, waaraan de dichter zelf nog heeft meegewerkt. Het zou meteen zijn laatste creatie zijn. Bij het samenstellen van de videobeelden is gebruikgemaakt van het privé-archief van Vinkenoog. Er zijn onder meer beelden van zijn laatste muze Edith Ringnalda, een bezoek aan een poëziefestival in de culturele vrijhaven Ruigoord en een ontmoeting met troubadour Armand. De gedichten zijn afkomstig uit Vinkenoog Verzameld, zijn verzamelde gedichten uit de periode 1948-2008.
Verder ziet het ernaar uit dat de begrafenis van Vinkenoog de allures van een ware happening krijgt. De dichter wordt begraven op het kerkhof Sint-Barbara in Amsterdam, maar voordien is "iedereen welkom om van deze heerlijke man persoonlijk afscheid te nemen. Hij is immers van ons allemaal", meldt weduwe Edith Ringnalda op zijn website. Ze kondigt aan dat de lijkkist open zal zijn, "zodat men hem kleine attenties kan toestoppen die hem op zijn laatste reis zullen vergezellen." Ook mag de kist voorzien worden van tekeningen "en wie zich geroepen voelt mag de dode natuurlijk iets in het oor fluisteren." Vrienden-muzikanten gaan nog één keer voor hem spelen, maar toespraken zullen er niet gehouden worden. "Dat kon Simon immers zelf het beste." Volgens Ringnalda mag vervolgens "iedereen een symbolisch schepje zand op de kist gooien": "Voor mijn geestesoog zie ik uiteindelijk een berg ontstaan, bedolven onder een zee van bloemen." Na de begrafenisplechtigheid wordt een brandstapel in Ruigoord aangericht, waar een Vreugdevuur wordt gehouden "om de hemel te verwittigen van zijn komst." Vinkenoog zou het naar verluidt zelf zo gewild hebben.
Vanavond brengen in de binnenstad van Groningen een aantal dichters een hommage aan hun collega. Onder meer Ronald Ohlsen en Rense Sinkgraven trekken per bakfiets van café tot café om daar gedichten van Vinkenoog te serveren. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home