maandag 20 juli 2009

Amerikaans-Ierse schrijver Frank McCourt (78) overleden

De Amerikaans-Ierse schrijver Frank McCourt is op 78-jarige leeftijd overleden in New York, zo heeft zijn broer bekendgemaakt. McCourt was al geruime tijd ernstig ziek en vorige week nog kwam het bericht dat zijn gezondheidstoestand erg verslechterd was. Uiteindelijk overleed hij aan de gevolgen van een uitgezaaid melanoom.
Frank McCourt is vooral bekend van zijn debuut Angela's Ashes' ('De as van mijn moeder'), dat hij op zijn 66ste schreef. Het boek handelt over zijn armoedige kindertijd in de Ierse stad Limerick, tussen een aan alcohol verslaafde vader die zijn gezin in de steek liet en een moeder die moest bedelen om haar kinderen in leven te kunnen houden. Het boek leverde hem de Pulitzer Prijs op in 1997. In de VS gingen er vijf miljoen exemplaren van over de toonbank en het kreeg vertalingen in 24 talen en een verfilming door Alan Parker.
McCourt werd geboren in 1930 in Brooklyn, New York, in een grote, katholieke Ierse familie. Als gevolg van de grote depressie keerde zijn ouders in 1934 terug naar Ierland, maar Mc Court scheepte op zijn 19de terug in naar New York. Na twaalf stielen en dertien ongelukken wordt hij er leraar vanaf 1959. Zie het bericht op deredactie.be en de obit bij Die Zeit.
Verder schreef McCourt ook 'Tis, in Nederlandse vertaling verschenen als De nieuwe wereld en Teacher Man, vertaald als Meester! In 2007 waagde hij zich aan het kinderboek Angela and the Baby Jesus. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home