zondag 26 juli 2009

Amazonbaas Jeff Bezos verontschuldigt zich voor 'Kindlegate'

Amazonbaas Jeff Bezos heeft publiekelijk "diepe verontschuldigingen" aangeboden aan de gebruikers van zijn Kindle e-readers, zo meldt onder meer de Telegraph. Bezos deed dat op het Kindleforum van Amazon, nadat de internetboekhandel vorige week danig onder vuur kwam te liggen omdat het elektronische edities van 1984 en Animal Farm van George Orwell uit de Kindles had gewist (zie ons eerder bericht). Dat gebeurde zonder toestemming van de gebruikers, wat wereldwijd een storm van protest ontlokte en Amazon verdachtmakingen van Big Brotherpraktijken opleverde. Amazon besloot tot de verwijdering toen bleek dat de uitgever niet over de elektronische rechten van de twee boeken beschikte.
"Onze oplossing voor het probleem was dom, onbedachtzaam en pijnlijk in strijd met onze eigen principes", schrijft Bezos nu op het Kindleforum van Amazon. "We hebben het aan ons zelf te danken en we verdienen de kritiek die we hebben gekregen. Het litteken dat deze pijnlijke vergissing heeft veroorzaakt, zal ervoor zorgen dat we in de toekomst beter gefundeerde beslissingen nemen, beslissingen die beter overeenstemmen met onze missie." De zaak met de Kindle heeft intussen wereldwijd bezorgdheid uitgelokt over de greep van Amazon over het elektronische boek en de eigendomsrechten. "“Er is meer nodig dan enkel een wijziging van interne bedrijfspolitiek bij Amazon", zegt Peter Brown van de Free Software Foundation. Zie ook The New York Times Bitsblog.
Intussen krijgt Amazon al met een nieuwe netelige kwestie te maken. Het American Jewish Committee (AJC) heeft klacht ingediend tegen het Duitse filiaal van Amazon, omdat het zou aanzetten tot het rassenhaat. De AJC verwijt Amazon.de dat het antisemitische en revisionistische literatuur verkoopt. Volgens AFP verkoopt Amazon in een Duitse versie boeken van Wilhelm Stäglicht over de Auschwitz-mythe en van negationisten als Erich Glagau en Germar Rudolf, die beweren dat de holocaust "een verzinsel" is. Ook boeken die worden uitgegeven door Deutsche Stimme, het uitgevershuis van de Duitse neonazipartij NPD, zijn er vrij te koop. Een Duitse woordvoerder van Amazon heeft gereageerd door te zeggen dat Amazon "uiteraard geen verboden boeken verkoopt of boeken die een gevaar betekenen voor kinderen." Maar Amazon zegt dat het zich houdt aan "het principe van de vrije meningsuiting" en "niet van plan" is bepaalde boeken van zijn site terug te halen. (DL - foto Jeff Bezos met de Kindle)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home