maandag 20 juli 2009

Amazon verdacht van Big Brotherpraktijken

De internetboekhandel Amazon heeft op eigen houtje elektronische edities van 1984 en Animal Farm van George Orwell uit de Kindle-databases van zijn klanten verwijderd, zo meldt The Bookseller. Dat gebeurde zonder enige toestemming van de Kindle-eigenaren en klanten, die behoorlijk verrast reageerden. De zaak lokt een storm van protest uit in de Verenigde Staten en via Twitter. Amazon is al openlijk beticht van Big Brotherpraktijken. Het heeft nu beloofd geen via de Kindle aangeschafte boeken meer te verwijderen zonder toestemming van de gebruiker.
Amazon besloot de elektronische versies van 1984 en Animal Farm te wissen nadat bleek dat de uitgever niet over de elektronische rechten van de twee boeken beschikte. Vanop afstand werden de boeken verwijderd (de Kindle staat in draadloze verbinding met Amazon). De klanten kregen vervolgens hun aankoopbedrag terug. Het zou om een paar honderd gevallen zijn gegaan. Het is niet de eerste keer dat Amazon via Kindle aangeboden titels terugtrekt omwille van copyrightproblemen, wardoor ze illegaal werden verkocht. Eerder gebeurde dat al bij piratenkopies van Twilight-boeken van Stephenie Meyer, bij Harry Potterboeken en werken van Ayn Rand.
De praktijken van Amazon hebben tot veel beroering geleid bij Kindlegebruikers. Klanten realiseren zich nu dat ze een via een Kindle gebruikt boek kennelijk niet voor het leven bezitten. Op het forum van Amazon schreef een gebruiker: "Wanneer ik een boek koop, dan is het mijn bezit. Ik ontdek nu dat wanneer ik een Kindleboek koop, ik het blijkbaar lease en het terug kan kwijtraken." Een andere Kindlegebruiker zag samen met zijn versie van 1984 ook zijn nota's en aantekeningen die hij voor school maakte, in rook opgaan, toen Amazon het bestand terugtrok. "Ze namen niet enkel een boek terug, ze hebben gewoon mijn werk gestolen." Pikant detail is dat George Orwell nu precies in zijn roman 1984 ‘Big Brother' introduceerde. Het oeuvre van Orwell (1903-1950) is overigens in veel landen vrij van rechten, maar niet in de VS en Europa. De erven-Orwell zien nauwlettend toe op de copyrights.
The New York Times achterhaalde intussen dat Amazon in strijd handelt met zijn eigen 'service agreement' voor de Kindle, waarin zou staan dat het bedrijf niet het recht heeft om bestellingen te verwijderen na verkoop. Amazon haast zich nu te zeggen dat het niet meer zonder toestemming boeken van de Kindle zal verwijderen. De commotie is een streep door de rekening van Amazon, net nu werd aangekondigd dat de Kindle voor de Kerst in het Verenigd Koninkrijk zal worden geïntroduceerd. Zie ook The Guardian en Broadstuff, dat spreekt van de zoveelste own-goal voor de elektronische mediaindustrie. (DL)

Labels:

1 Comments:

Anonymous Victor Crebolder said...

We ontkomen er niet aan, aan Kafka, aan Orwell, aan al die andere die ons voorland reeds achter zich gelaten hadden. Dus worden Amazon en Google betrapt op achterbakse gluurpartijen, geheim marktonderzoek en bijhouden van bezoek aan concurenten.

Oud nieuws met een nieuwe jas, nu dan in een zomerse outfit.

dinsdag, juli 21, 2009 12:25:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home