woensdag 17 juni 2009

Uitgeverij Tanker Boot geeft achtergelaten treindocumenten een tweede leven

De bibliofiele uitgeverij Tankerboot heeft zopas twee merkwaardige uitgaven de wereld ingestuurd. In zijn nieuwe reeks Reisdocumenten krijgen "documenten die door reizigers zijn achtergelaten in de trein, maar gelukkig meegenomen door de uitgever" een tweede leven. Na een korte rustperiode zijn de teksten opnieuw vormgegeven en worden ze geheel verfrist weer in de trein gelegd, zo meldt de uitgever met zin voor ironisch absurdisme. Maandagvoormiddag werden ze in de trein van Haarlem naar Den Haag 'teruggegeven.' Echt literair kunnen de teksten niet genoemd worden, maar toch gaat er een vreemde bekoring van uit. Het eerste, voorbeeldig uitgegeven, boekje Krantje kopen? is een verkoopinstructie voor straatverkopers van dagbladabonnementen: "Hoe moet je je gedragen? Wat mag je beslist niet zeggen? Wat is een handige tip als je moe bent? Moeilijk is het niet, of, zoals in de instructie is te lezen: ‘peace of cake’." Er staat ook een voorbeeld bij van hoeveel je met dit edele vak kunt verdienen. Het document werd aangetroffen op de lijn Haarlem-Den Haag. De prijs is 6,50 euro.
De titel van het tweede document is lyrischer en intrigerender: Ten gunste van struweelontwikkeling. Het gaat om een verslag van een overleg tussen het B&W-college van Alphen-Chaam met de Natuurvereniging Mark & Leij. Het verslag toont een wereld die bestaat "uit agrarische bouwblokken, groenambtenaren en taken in de voorlichtende sfeer" en kost 4,50 euro. Beide boekjes kunnen via de website besteld worden.
Uitgeverij Tanker Boot geeft al enige tijd boekachtige objecten uit "waarin de tekst centraal staat". De uitgeverij is in 2008 opgericht door André Westra. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home