vrijdag 19 juni 2009

Salinger dwingt verbod af van vervolgroman op 'The Catcher in the Rye'

Een Amerikaanse rechter heeft tijdelijk de publicatie in de VS tegengehouden van het omstreden vervolg van de Zweedse auteur Frederik Colting (onder het pseudoniem J.D. California) op de cultroman The Catcher in the Rye (1951) van J.D. Salinger, zo meldt BBC News. De negentigjarige Salinger en zijn advocaten hadden de auteur voor de rechter gehaald over diens 60 Years Later: Coming Through The Rye, waarin het hoofdpersonage Holden Caulfield wordt opgevoerd als een 76-jarige Mister C., die ontsnapt uit een bejaardenhome en vervolgens door New York en zijn verleden dwaalt.
Salinger beschouwde de vervolgroman als "puur en simpel plagiaat." Maar auteur Colting/California ziet het boek als een "literair commentaar" en niet als een sequel. Het is "een kritische exploratie van de relatie tussen de schrijver Salinger en zijn personage."
Salingers advocate Marcia Beth Paul noemde Coltings boek "puur commercieel", eraan toevoegend dat 94 procent ervan in Caulfields stem is verteld. "It's a sequel, plain and simple." Rechter Deborah Batts was uiteindelijk van oordeel dat de roman "substantieel gelijklopend" is met het origineel. Hoewel er amper wettelijke precedenten zijn dat er copyright berust op een romankarakter - dat niet getekend of gefotografeerd is - , vond de rechter dat hier wel het geval.
Het is niet voor het eerst dat kluizenaar Salinger, die met zware gezondheidsproblemen kampt, via de rechter zijn boeken, copyright én privéleven beschermt. Ook de filmrechten van The Catcher in the Rye weigerde hij steeds te verkopen.
Voorlopig is er een 10-daags publicatieverbod afgekondigd voor Coltings boek, in afwachting van een definitief oordeel of de roman in de VS voorgoed niet mag verschijnen.
60 Years Later: Coming Through The Rye, door de auteur opgedragen aan Salinger, zou in september verschijnen in de VS en deze zomer in Groot-Brittannië. Zie ons eerder bericht en ook hier. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home