maandag 11 mei 2009

Vlaming Dimitri Verhulst pakt de Libris Literatuurprijs

De Vlaamse auteur Dimitri Verhulst (36) heeft de Libris Literatuurprijs gekregen voor zijn scabreuze romankroniek van de mensheid Godverdomse dagen op een godverdomse bol, verschenen bij uitgeverij Contact. De jury onder voorzitterschap van Ivo Opstelten, oud-burgemeester van Rotterdam, kende Verhulst de prijs toe voor zijn "sardonische komedie met de mens als dader en als lijdend voorwerp": "Maar behalve als geschiedenis van een haperende mensheid valt het ook te lezen als een weergaloze stijloefening", zo luidde het. De jurykeuze was unaniem, al was er "tot op het bot gestreden."
Dimitri Verhulst, die eerder al eens op de longlist van de Libris stond met zowel Mevrouw Verona daalt de heuvel af als De helaasheid der dingen, krijgt 50.000 euro en een oorkonde. Hij is pas de tweede Vlaming die de Libris Literatuurprijs op het palmares schrijft, na Hugo Claus in 1997 met De geruchten. Eerder zag hij de Gouden Uil en de AKO-literatuurprijs aan zijn neus voorbijglippen. Voor de prijsuitreiking verklaarde Verhulst "dat hij liever elk jaar genomineerd zou zijn en nooit zou winnen, dan eenmaal werkelijk de prijs te krijgen". Maar toen hij het nieuws vernam was hij wel "ontzettend gelukkig". Hij kreeg eerst een flinke pakkerd van zijn geliefde, voor hij zijn dankwoord hield.
Naast Verhulst waren favoriete Charlotte Mutsaers (Koetsier Herfst), Gouden Uilwinnaar Robert Vuijsje (Alleen maar nette mensen), Arnon Grunberg (Onze oom), Rob van Essen (Visser) en Anna Enquist (Contrapunt) op de shortlist aanwezig. Grunberg liet zich tijdens de plechtigheid in het Amstel Hotel vertegenwoordigen door majoor Niels Roelen.
De jury bestond dit jaar uit voorzitter Ivo Opstelten, Thomas Vaessens, Mark Cloostermans, Carel de Haseth en Janet Luis. Vorig jaar ging de prijs naar D. Hooijer voor Sleur is een roofdier. Zie ook de berichtgeving in NRC en onze eerdere artikelen op DPM. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home