vrijdag 15 mei 2009

Geloofd en geprezen # 26

Een verse wagenvracht literaire prijzen en kanshebbers uit binnen- en buitenland:
++ De genomineerden voor de Hugues C. Pernathprijs zijn de dichtbundels Vis van Arnoud van Adrichem, Er staat een stad op van Maria Barnas, Namens de ander van Ester Naomi Perquin, Toespraak in een struik van Victor Schiferli, en De wereld is er van Elisabeth Tonnard. Met de tweejaarlijkse poëzieprijs wil het Hugues C. Pernathfonds een Nederlandstalige dichter bekronen. De winnaar ontvangt een geldsom van € 4000. Eerdere winnaars waren Alfred Schaffer, Ramsey Nasr, Leonard Nolens en Erik Spinoy. Voor de prijs komen alleen dichters tot 43 jaar in aanmerking, omdat de Antwerpse dichter Hugues C. Pernath (foto) in 1975 overleed, vlak voor zijn 44ste verjaardag. De jury bestaat uit Paul Demets, Leen van Dijck, Joris Gerits (voorzitter), Gerd Segers en Yves T’Sjoen. De laureaat wordt bekendgemaakt op een poëzienamiddag in het Letterenhuis op zaterdag 6 juni 2009.
++De Laurens Janszoon Costerprijs is toegekend aan Laurens van Krevelen. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de wereld van het boek. Laurens van Krevelen was van 1972 tot 2001 hoofdredacteur en directeur van uitgeverij Meulenhoff. In de afgelopen veertig jaar vervulde hij talrijke functies in brancheorganisaties en in literaire en culturele verenigingen. Ook maakte hij zich verdienstelijk als vertaler en essayist, onder andere op het gebied van het surrealisme. Van Krevelen won in 2007 al de J.H. Donnerprijs. Vorige winnaars van de Laurens Janszoon Costerprijs waren filmmaker Hans Keller (2005) en letterontwerper Bram de Does (2007). In het verleden werden onder anderen uitgever Geert van Oorschot, boekhandelaar Jan de Slegte en criticus Kees Fens bekroond. De stichting organiseert tevens de uitverkiezing Mooi Marginaal.
++ Naar aanleiding van de dertigste verschijning van de jaarlijkse Detective & Thrillergids organiseert Vrij Nederland op zijn website de verkiezing van de Publieksfavoriet. Uit een longlist van 105 boeken, waaraan de afgelopen dertig jaar vijf sterren zijn toegekend, kunnen bezoekers hun favoriete detective of thriller kiezen. Michael Connelly is met vier titels op de lijst het best vertegenwoordigd. Auteurs die met drie titels op de lijst staan zijn René Appel, Dashiell Hammett, Georges Simenon en het Zweedse schrijversduo Maj Sjöwall en Per Wahlöö. Andere Belgen op de zeer lange longlist zijn Bavo Dhooge, Jef Geeraerts en Bob Mendes.
++ Er zijn genomineerden voor de Samuel Johnson Prize, de James Tait Black Memorial Prizes, de Caine Prize for African Writing, de Ondaatje prize. De Independent foreign fiction prize gaat naar de Columbiaan Evelio Rosero en zijn Engelse vertaling voor de roman The Armies, over de burgeroorlog in Columbia. (HC)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home