woensdag 27 mei 2009

Frans luchtdefilé ter ere van Antoine de Saint-Exupéry

In Marseille krijgt de Franse auteur en piloot Antoine de Saint-Exupéry op 31 juli een markant eerbetoon. Naar aanleiding van de 65ste verjaardag van zijn verdwijning ontplooit zowel de Franse marine als de luchtmacht er een groots defilé. Dat gebeurt boven de plaats waar de brokstukken van zijn Lightning P-38 werden aangetroffen. Het defilé is te volgen vanaf de kust.
De auteur van Le petit prince en Vol de nuit crashte in juli 1944 met zijn vliegtuig in de Middellandse Zee, in lang onopgehelderde omstandigheden. In maart 2008 kwam aan het licht dat het toestel van de Saint-Exupéry wellicht is neergeschoten door een Duitse Luftwaffepiloot (zie ons toenmalig bericht), Horst Rippert.
Bij het luchtcorso zullen zowel Mirages als oude oorlogsvliegtuigen te zien zijn. De organisatoren hopen zelfs een Duitse Messerschmitt te charteren, hetzelfde type jachtvliegtuig dat het toestel van de Saint-Exupéry in de zomer van 1944 heeft neergehaald. De manifestatie vormt de opmaat naar een heleboel herdenkingen van de Saint-Exupéry, die duren tot in 2013, het jaar waarin Marseille de culturele hoofdstad van Europa wordt. Zie AFP. De brokstukken van de Lightning P-38 van Saint-Ex zijn sinds 2004 te bekijken in het Musée de l’Air et de l’Espace in Le Bourget. (DL)

Labels:

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Saint-Exupéry - Vol de Nuit Movie
http://www.youtube.com/watch?v=InMAlgLl9dg

zaterdag, juni 13, 2009 4:45:00 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Saint-Exupéry - Vol de Nuit Movie:
http://www.youtube.com/watch?v=InMAlgLl9dg

zaterdag, juni 13, 2009 4:51:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home