zaterdag 2 mei 2009

Amerikaanse justitie stelt onderzoek in naar Google Book Settlement

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal onderzoeken of het Google Book Settlement niet indruist tegen de wet op de vrije mededinging, zo meldt Reuters. Het Google Book Settlement is de miljoenendeal tussen Google Book Search enerzijds en Amerikaanse auteurs- en uitgeversverenigingen anderzijds waarin overeengekomen wordt hoe het copyright van digitaal aangeboden boeken moet worden geregeld. De deal wordt, sinds hij in de herfst van 2008 werd bekendgemaakt (zie onze vorige berichten), wereldwijd fel gecontesteerd. Tegenstanders beweren dat voor Google met deze regeling de weg naar een informatiemonopolie wijdopen ligt.
Een van de actiefste critici is Internet Archive, een non-profitorganisatie die de ambitie heeft "universele toegang" te bieden tot alle menselijke kennis. Die website klaagt aan dat Google de informatie die ze uit de ingescande boeken haalt tegen betaling aanbiedt. Het conflict draait voornamelijk rond de "orphans", niet meer verkrijgbare boeken waar nog copyright op rust maar waar niemand dat copyright zal op doen gelden, omdat de rechthebbenden overleden zijn of gewoon niet weten dat ze rechthebbende zijn. Internet Archive vreest dat uiteindelijk aan Google Books zal moeten worden betaald om die boeken te kunnen raadplegen. De autoriteiten zijn een klacht van Internet Archive over de regeling nu aan het onderzoeken.
Onafhankelijk van dit onderzoek heeft Denny Chin, de federale rechter in New York die het Google Book Settlement juridisch finaal nog moet goedkeuren, beslist dat auteurs en andere rechthebbenden nog vier extra maanden de tijd krijgen om aan Google te laten weten dat ze niet akkoord gaan. Er was aanvankelijk aangekondigd dat wie niets zou laten weten tegen 5 mei 2009 automatisch toestemming zou geven om in het Google Book Settlement opgenomen te worden. Die termijn is nu gevoelig verlengd, wat vooral te danken is aan de erven van John Steinbeck en Philip K. Dick. "We krijgen nu de tijd om echt na te gaan wat de regeling zal betekenen", aldus Gail Knight Steinbeck, de schoondochter van John Steinbeck die zijn nalatenschap beheert. (zie het bericht in The Guardian en in Publishers Weekly). (HC)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home