dinsdag 21 april 2009

Pulitzer Prize voor fictie gaat naar Elizabeth Strout

De Amerikaanse schrijfster Elizabeth Strout heeft voor haar verhalenbundel Olive Kitteridge de Pulitzer Prize voor fictie gekregen. Ze ontvangt daarmee een van de dertien Pulitzers die gisteren werden toegekend in de categorieën journalistiek, literatuur, non-fictie en theater. De Pulitzers zijn zeer gegeerde Amerikaanse onderscheidingen.
Strout krijgt 10.000 dollar voor een verzameling van 13 kortverhalen, gesitueerd in het kleine stadje Maine, "geschreven in gepolijst proza." Het boek verscheen in Nederlandse vertaling bij uitgeverij Atlas.
Ook genomineerd waren The Plague of Doves van Louise Erdrich en All Souls van Christine Schutt. Voor poëzie is de prijs naar T.S. Merwin gegaan voor The Shadow of Sirius, een verzameling heldere, tedere gedichten die inzoemen op de kracht van de herinnering." De non-fictie-Pulitzer werd verstrekt aan Slavery by Another Name: The Re-Enslavement of Black Americans from the Civil War to World War II van Douglas A. Blackmon. The New York Times krijgt dan weer vijf journalistieke Pulitzers, zie NRC. Zie hier het integrale overzicht van de Pulitzer Prizelaureaten.
Vorig jaar ging de fictie-Pulitzer naar Junot Diaz, het jaar daarvoor naar Cormac McCarthy. (DL)

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Ton Rozeman said...

Een bundel korte verhalen. Dat doet me deugd. Was Jhumpa Lahiri niet de laatste die de Pulitzer met verhalen won?

dinsdag, april 21, 2009 8:38:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home