zondag 5 april 2009

J.D. Salinger wijst (opnieuw) journalist de deur

De Amerikaanse cultauteur en notoire kluizenaar J.D. Salinger (90) heeft nog maar eens de deur gewezen aan een journalist, die hem onverhoeds thuis kwam opzoeken, zo meldt The Guardian. Tom Leonard, een reporter van The Spectator, raakte tot op de drempel van Salingers huis in Cornish, New Hampshire, maar nadat hij had aangebeld en zijn vrouw aan Salinger vertelde wie er voor de deur stond, hoorde hij de auteur slechts brullen "oh, nee" en zag hij "een lange, voorovergebogen figuur in een blauwe tanktop als een krab uit zijn keuken wegschuifelen". Salingers vrouw, volgens de verslaggever een "aantrekkelijke vrouw met perfecte tanden en een blond bob-kapsel, stuurde Leonard ook weg. "Jammer dat je van zo ver gekomen bent, maar zoals je weet is mijn echtgenoot bijzonder gesteld op zijn privacy", zei ze. "Ik moet je vragen om nu te vertrekken."
Leonard ging vervolgens nog de buren ondervragen, maar kon weinig revelaties bovenspitten, tenzij je het feit dat Salinger graag spinazie en champignons eet in een nabijgelegen café als zodanig beschouwt.
Salinger leeft sinds het succes van The Catcher in the Rye (1951) geheel teruggetrokken in een woning op een heuvel in Cornish, een stadje in New Hampshire (in het noordoosten van de Verenigde Staten). Sinds 1965 heeft Salinger niets meer gepubliceerd, het laatste verschenen werk van zijn hand is de novelle Hapworth 16: 1924, die in 1965 in The New Yorker stond. In 1996 was er sprake van dat het verhaal ook in boekvorm zou verschijnen, maar na de toen ontstane mediaheisa is de publicatie door Salinger herhaaldelijk en onbepaald uitgesteld.
Het is intussen ook 28 jaar geleden dat Salinger voor het laatst een interview aan een krant gaf. Toch beweert onder meer zijn dochter dat Salinger nog steeds schrijft. Hij zou talloze verhalen hebben afgewerkt. "Ik hou van schrijven, en ik verzeker je dat ik het regelmatig blijf doen. Maar ik schrijf voor mezelf en ik wil compleet met rust gelaten worden terwijl ik schrijf", zo heeft Salinger in zijn laatste interview met de Boston Globe in 1980 gezegd. In 1974 verklaarde hij aan de New York Times dat "publiceren een bedreiging van zijn intimiteit" betekent en dat het "wonderlijk rustig is om niets te publiceren." Af en toe poogt een journalist (bijvoorbeeld in 1986 Charlie Carillo van The New York Post) de intimiteit van Salinger te doorbreken, maar telkens komt die van een koude kermis terug. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home