zondag 19 april 2009

Britse cultauteur J.G. Ballard (78) overleden

De Britse cultauteur J.G. Ballard, auteur van onder meer Crash en Empire of the Sun, is op 78-jarige leeftijd gestorven, zo meldt BBC. Hij overleed aan de gevolgen van prostaatkanker en was al geruime tijd ziek. Ballard, die vaak ten onrechte uitsluitend werd gecatalogeerd als sciencefictionauteur, publiceerde zowat 15 romans en tal van kortverhalen. Hij omschreef zijn boeken "als psychologische doorlichtingen van de toekomst." Het waren vaak verontrustende, apocalyptische fabels, waarin de technologische en sociale anarchie welig tierde. Als scherp analist van een hypermoderne, op hol geslagen samenleving beïnvloedde hij onder meer Martin Amis en Chuck Palahniuk.
Zijn bekendste boek is wellicht Empire of the Sun (1984), gebaseerd op zijn kinderjaren tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Japans gevangenenkamp in China, waarin een jongetje gefascineerd is door kamikazepiloten en midden het oorlogsgeweld toch een speelse onbevangenheid koestert. Het boek werd in 1987 succesvol verfilmd door Steven Spielberg.

Veel ophef maakte Ballard met Crash (1973), het door David Cronenberg in 1996 verfilmde boek, waarin een echtpaar seksuele opwinding puurt uit auto-ongelukken. In latere romans liet hij zien hoe kleine gemeenschappen in de greep van geweld geraken en ontsporen. Zo is er het fameuze Super-Cannes (2000), een inktzwarte thriller over de gated community Eden Olympia, die een duister utopia van het superkapitalisme wordt. Het boek kreeg de Commonwealth Writers' Prize. Een laatste hoogtepunt is Millenium People (2003), waarin ook al een opstand tegen het kapitalisme uitbreekt. "Mijn werk ontstaat altijd uit een gedachte, een principe, van iets dat ik om me heen zie en dat me niet meer loslaat. Het gaat mij om de uiterste consequentie van zo'n gedachte. Zie mijn verhalen als wegen die we kunnen kiezen: ik laat zien waartoe ze leiden”, zo zei hij ooit in een interview. Hij legde zijn memoires vast in Miracles of Life. Lees hier een uitgebreide obit bij BBC en bij The Guardian, evenals hier. Het werk van J.G. Ballard verscheen in het Nederlandse taalgebied bij De Arbeiderspers. (DL - wordt nog aangevuld)
Een kort interview met Ballard via YouTube:

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home