maandag 6 april 2009

Boekenbijlage van 'de Volkskrant' gaat op in cultuurkatern

De Nederlandse krant de Volkskrant doekt vanaf deze week zijn aparte boekenbijlage Cicero op en integreert de boekrecensies over fictie en non-fictie en schrijversinterviews in een gezamenlijk kunst- en boekenkatern op tabloidformaat, zo kondigde het dagblad aan. Dat katern blijft net als Cicero voorheen wel op vrijdag verschijnen. Het totaal aantal boekenrecensies zou lager komen te liggen. De vaste column van Arjan Peters blijft.
De hertimmering van de boekeninformatie vormt een onderdeel van een grootscheepser ombouw van de krant. Er circuleerden al langer hardnekkige berichten over de verdwijning van de boekenbijlage van de Volkskrant (zie dit bericht van begin februari). Recent verdween in de Verenigde Staten ook Book World, de literaire bijlage van The Washington Post (zie hier). In Frankrijk hebben de drie grote kranten Le Monde, Le Figaro en Libération stuk voor stuk een boekenbijlage. Ook in Vlaanderen hebben zowel De Morgen (Uitgelezen) als De Standaard (Standaard der Letteren) een aparte boekenbijlage.
Over de afkalving van de boekenbijlagen in binnen- en buitenland houdt columnist, schrijver en essayst Bas Heijne op 14 april de Witteveenlezing, zo meldt Boekblad. In de lezing bekijkt hij "de gevolgen van het wegvallen van literaire bijlagen voor de plaats van de literatuur binnen de samenleving, de status van literaire kritiek, voor het intellectuele debat, voor de boekverkoop." Hij onderzoekt ook de alternatieven. Inschrijven via witteveengenootschap@gmail.com. (DL)

Labels:

1 Comments:

Anonymous Renzo said...

het is heel simpel: de krant, en ook de boekenbijlage, worden gepresenteerd als iets geweldigs: 'de 2', maar gewoom dunner.

Prijs hetzelfde. dus een ordinaire bezuinigingsoperatie waarbij de krant er niet op vooruit gaat.

Niet dat dat de VK dat gaat toegeven hoor.
Media en waarheid , dat is een HEEEEEEL pijnlijk huwelijk altijd.

zaterdag, april 11, 2009 8:46:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home