woensdag 1 april 2009

Bestsellerauteurs ziedend over internetpiraterij

Bestsellerauteurs als J.K. Rowling, Booker Prizewinnaar Aravind Adiga (foto) en thrillerauteur Ken Follett zijn woedend over de praktijken van de Amerikaanse website Scribd.com, meldt The Guardian. Daar bleken hun recentste boeken zomaar integraal vrij te lezen en te downloaden in platte tekstvorm. Het gaat om The Tales of Beedle the Bard, The White Tiger en World Without End.
De advocaat van Rowling zegt dat de downloads "onwettelijk" zijn. Aan de website is meteen gevraagd om ze te blokkeren. Scribd liet intussen weten dat het "alle downloads met copyright meteen verwijdert als de copyrighthouders bezwaar laten blijken". Maar het voegde eraan toe dat het van Rowlings advocaten nog geen schriftelijk verzoek had gekregen en dat Scribd zich inzake copyrightclaims "meestal zelf reguleert".
Scribd heeft intussen een stevige reputatie opgebouwd inzake het vrij aanbieden van teksten. De in maart 2007 opgerichte firma beweert maandelijks 50 miljoen lezers te tellen en dagelijks worden er 50.000 documenten geüpload. Zelfs Obama's campagneteam gebruikte de site om politieke documenten vrij te geven. Recent sloot Scribd een deal met een aantal Amerikaanse uitgevers over de publicatie van boeken en fragmenten.
The Guardian achterhaalde dat nog andere Britse auteurs het slachtoffer zijn van de piraterij van Scribd. Ook boeken van Salman Rushdie, Ian McEwan, Jeffrey Archer, Philippa Gregory en JRR Tolkien kun je er van het net plukken. Intussen maakt de Britse auteursvereniging zich zorgen over "de toename van internetpiraterij". De bestsellende sf-auteur Christopher Priest kreeg het al meermaals aan de stok met Scribd en trekt aan de alarmbel. Hij zegt dat auteurs sterker op hun strepen moeten staan over de misbruiken van hun copyright: "99 procent van de schrijvers weet amper wat er gaande is. De muziekindustrie is intussen zogoed als geruïneerd door soortgelijke praktijken. De filmindustrie zit in eenzelfde strijd verwikkeld. En de boekenindustrie is de armste van de drie - wij zijn erg kwetsbaar." (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home