dinsdag 10 maart 2009

Twee nieuwe romans van Robert Bolaño ontdekt

In de nalatenschap van de Chileense auteur Robert Bolaño (1953-2003) zijn twee nieuwe romans ontdekt, zo meldt The Guardian op gezag van de Catalaanse krant La Vanguardia. De boeken zijn getiteld Diorama en Los sinsabores del verdadero policía (De moeilijkheden van een echte politieman). Ook zou tussen de nog maar pas geordende hoop documenten een zesde deel van de epische, vijfdelige laatste roman 2666 gevonden zijn, net als gedichten, dagboekfragmenten en ander verspreid proza.
Vijf jaar na zijn dood lijkt de Bolañomania pas echt goed los te breken. Vorig jaar werd ook al een andere roman, El Tercer Reich, "teruggevonden". Dat nieuws raakte niet toevallig bekend op de Frankfurter Buchmesse en zorgde daar voor enige buzz. Een en ander heeft te maken met het feit dat literair agent Andrew Wylie de nalatenschap recent van een Spaans literair agent heeft overgenomen (zie ons vorige bericht). De Engelse vertaling van 2666, begin dit jaar verschenen bij Farrar, Straus and Giroux, wordt quasi unaniem met lof overladen, en een tweede druk werd inderhaast besteld. Daarmee zijn van de titel al 75.000 exemplaren verkocht, voor een boek van bijna 1000 bladzijden een zeer respectabel aantal. Ook de Nederlandse versie bij Meulenhoff maakt na herhaaldelijk uitstel zeer binnenkort zijn opwachting. Recent moesten de weduwe van Bolaño en Wylie een hardnekkig gerucht over de vermeende heroïnedood van de schrijver ontkrachten (zie ons vorige bericht). Bij de recente ontdekking van de twee romans had Wylie geen commentaar. (HC)

Labels:

1 Comments:

Anonymous Victor Crebolder said...

ik ben begonnen in Het Lichtende Kwaad (Estrella Distante, 1996) omdat de recensies over 2666 me nieuwsgierig maakten naar deze man. Hoe is het mogelijk dat zo'n man betrekkelijk onbesproken is gebleven al die jaren, om pas nu, nu de Engelse vertalingen er zijn, ook mee te gaan in de lyriek.

wel, ook ik ben lyrisch en enthousiast over deze schrijver en over niet al te lange tijd ben ik klaar voor het grote werk, en mijn God, ik kan amper wachten! maar hier spat het engagement dan ook vanaf, engagement wat wij hier in 'de kleine hausse aan boerenromans'zouden moeten terugvinden.

de hoogste tijd wat van deze (helaas te vroeg gestorven) Roberto Bolano op te steken, zo aanstekelijk als hij schrijft

zaterdag, april 04, 2009 6:39:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home