woensdag 11 maart 2009

Nederlandse Boekenweek rolt rode loper uit voor geletterde dieren

In Amsterdam is dinsdagavond met veel feestgedruis de tiendaagse Nederlandse Boekenweek geopend, die met het thema Tjielp Tjielp - De literaire zoo, geheel in het teken staat van het dier in de letteren. Traditioneel liep iedereen die iets betekende in literair Nederland te hoop op het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg, waar zo'n twaalfhonderd auteurs, uitgevers, boekverkopers en bibliothecarissen voor waren uitgenodigd. Her en der had iemand een beestig tintje aan zijn uitmonstering gegeven en NRC vroeg aan de binnenkomende auteurs in welk dier ze het liefst zouden wederkeren. Het Zapp String Quartet speelde Camille Saint-Saëns' Carnaval der dieren op teksten van Gerrit Komrij, die de gelegenheid niet liet voorbijgaan om een en ander op de slof te nemen in de 'dierentuin van het boekbedrijf': "We hebben geen esprit, geen fantasie, geen Philosophie en geen high tea. Maar we hebben de Grote Drie. Dus nog maar een keer, voor ons necrofielen, de Knekeldans der Fossielen." (zie de Volkskrant en dit NRC-bericht). Klokslag twaalf uur openden de diva’s Claron McFadden en Tania Kross de Boekenweek officieel met het Kattenduet van Rossini.
Als eregasten fungeerden Boekenweekauteurs Tim Krabbé (die het Boekenweekgeschenk Een tafel vol vlinders schreef) en Midas Dekkers (met Piep. Een kleine biologie der letteren auteur van het Boekenweekessay, zie hier trouwens het werkwalhalla van Midas Dekkers). Een Tafel vol Vlinders van Krabbé verschijnt op liefst 968.000 exemplaren.
De verzamelde uitgevers brengen samen zowat 220 boeken met dieren in de hoofdrol uit, al zal lang niet alles hoge ogen gooien, want er zijn veel heruitgaves en gelegenheidsbundels, die al eens haastig samengesteld lijken. Toch is dat slechts een fractie van de beestengekte die lezend Nederland bevangt, want ook tijdschriften en boekenbijlagen puilen uit van animaal lees- en kijkvoer. Zo liet Hollands Diep topfotograaf Erwin Olaf portretten maken van onder meer Remco Campert, Lieve Joris, Arthur Japin en Annelies Verbeke als opgezette dieren en ze mochten aanschuiven bij een 'dierendiner'. De komende tien dagen rotsen auteurs stad en polder af om hun beestige boodschappen te verspreiden, ja, zelfs dierentuinen ontvangen hen met open armen. Intussen kunt u zelfs ook de Tsjielp Tsjielpbeltoon downloaden. Boekblad meldt trouwens alvast dat het boekenvak zich behoorlijk crisisbestendig gedraagt en er wordt dan ook veel verwacht van de omzet tijdens de Boekenweek.
De Boekenweek, die toe is aan zijn 74ste editie, wordt georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek. Zie de uitgebreide verslaggeving bij NRC Boeken, zoals deze bijdrage en Het Parool. Veel aandacht ook de komende week in de Nederlandse media uiteraard voor dieren en boeken (zie hier), met onder andere Nederland 2 met programma's als Van Kooten en de Bie zijn gek met Dieren (VPRO), Profiel (KRO) met Tim Krabbé en Midas Dekkers en vijf afleveringen van Midas Dekkers (Vara). Ook De Morgen besteedt in zijn boekenbijlage Uitgelezen - bij monde van uw dienaar - woensdag aandacht aan geletterde dieren en het fenomeen Boekenweek. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home