zondag 29 maart 2009

Geloofd en geprezen # 23

De weekoogst literaire zilverlingen, rijksdaalders en ander prijzengrut:
** Op basis van de titellijsten van Nederlandse en Vlaamse leesclubs voor het seizoen 2008-2009 zijn twaalf boeken genomineerd voor de Boekdelenprijs. Onder meer Jeroen Brouwers, Ian McEwan, Arthur Japin, Connie Palmen en Charlotte Mutsaers (foto) maken kans op deze gezamenlijk Vlaams-Nederlandse prijs. Ook Rachida Lamrabet is genomineerd. (Literatuurplein)
** De Nederlandse vertaalster Froukje Slofstra ontvangt de Aleida Schotprijs voor haar vertaling van de Russische roman Leven & Lot van Vasili Grossman. De prijs voor vertalingen uit de Slavische literatuur bedraagt 2500 euro en wordt elke twee jaar uitgereikt door de Aleida Schot Stichting. (ANP)
** Vijf journalisten van Britse kranten zijn genomineerd voor de Orwell Prize voor politieke verslaggeving. (The Guardian)
** De Premio Alfaguara (175.000 dollar) gaat naar de Argentijn Andrés Neuman voor zijn roman El viajero del siglo. (Der Standard)
** Salvatore Scibona wint met zijn debuut The End de Young Lions Fiction Award van de New York Public Library. (New Yorker)
** Na de arrestatie van de stichter van de premio Grinzane Cavour nog meer calamiteiten in de Italiaanse literaire wereld. De winnaar van de komende Premio Strega, de meest prestigieuze prijs van het land, zou al maanden op voorhand bepaald zijn, nog voor de boeken al ingezonden zijn. Daniele Del Giudice zou de opvolger zijn van Paolo Giordano. (Corriere Della Sera)
** De Britse dichter Christopher James wint de National Poetry Competition met zijn gedicht Farewell to the Earth. (The Guardian)
** De verhalenbundel One More Year van de Oekraïens-Amerikaanse Sana Krasikov krijgt de Tami Rohr Prize for Jewish Literature. (Publishers Weekly)
** Het beste Bulgaarse boek is volgens een enquête Onder het juk van Ivan Vazov.
** Brigitte Decock uit Ronse is Beste Boekenjuf. (Boek.be)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home