zaterdag 14 maart 2009

Geloofd en geprezen # 21

Neergedaald literair prijzenmanna uit de voorbije week:
**De meer dan veelbelovende Franse auteur Olivier Adam (foto) heeft voor zijn recentste roman Des vents contraires de Prix RTL/Lire gekregen. Hij haalde het met 33 stemmen tegen 22 voor Alain Mabanckou met Black Bazar(zie hier). Zijn vorige roman A l'abri de rien kwam dicht in de buurt van de Prix Goncourt. Het navrante boek is vertaald als Vogelvrij bij De Arbeiderspers en kreeg ook in onze contreien een warm onthaal.
**Voormalig Goncourtwinnaar en lid van de Académie française Dominique Fernandez heeft de Prix Essai France Télévisions ontvangen voor Ramon, het boek gewijd aan het zwarte verleden van zijn vader. Zowel de Prix RTL/Lire als de Prix Essai France Télévisions zijn lezersprijzen (zie hier).
**Gerrit Kouwenaar krijgt de Prijs voor Meesterschap van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde die verder ook nog drie prijzen toekende: de Lucy B.W. Van der Hoogt-prijs aan Ester Naomi Perquin, de Kruyskampprijs aan Frans Debrabandere en de Wijnaendts Francken-prijs aan Arnold Heumakers. Zie het overzicht bij Literatuurplein, dat lichtjes is uitgebreid.
**Barack Obama staat met The Audacity of Hope op de shortlist voor twee Britse boekenprijzen (Skynews).
**De prijs van de National Book Critics Circle voor fictie gaat naar de in 2003 overleden Roberto Bolaño, voor zijn postuum verschenen en alom gehypete roman 2666, zie AP en The Guardian. Voor non-fictie vielt Dexter Filkins met The Forever War, over Irak en Afghanistan in de prijzen. De prijs voor autobiografie gaat naar Ariel Sabar My Father's Paradise. De prijs voor beste biografie gaat naar Patrick French' biografie van Nobelprijswinnaar V.S. Naipaul, The World Is What It Is.
**De Preis der Leipziger Buchmesse 2009, categorie "belletristik" is bestemd voor Sibylle Lewitscharoff en Apostoloff.
** De Duitse Don-Quichot-vertaalster Susanne Lange krijgt de met 15.000 euro gedoteerde Johann-Heinrich-Voß-Preis van de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung (Der standard).
** De biografie van Salvador Allende, geschreven door Jesús Manuel Martínez, krijgt de Premio Jovellanos met een waarde van 21.000 euro (Yahoo).
** Tobias Wolff steekt de Story Prize op zak voor Our Story Begins (Yahoo).
** Historica en voorzitster van de Harvard University Drew Gilpin Faust wint 50.000 dollar, uitgereikt door de New York Historical Society voor haar This Republic of Suffering: Death and the American Civil War (Yahoo).
**Aftrap voor de tweede Debuutprijs van Het Liegend Konijn, inzenden van debuutbundels kan tot 1 mei, zie het reglement bij De Buren.
**En maandag wordt de shortlist bekendgemaakt van De Gouden Uil. (DL/HC)

Labels: , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home