dinsdag 24 maart 2009

Goncourtwinnaar Gilles Leroy lanceert petitie tegen de paus

De Franse schrijver en Goncourtwinnaar 2007 Gilles Leroy wil dat paus Benedictus XVI zijn controversiële uitspraken over het condoomgebruik in Afrika onmiddellijk intrekt, zo meldt Livres Hebdo. De auteur van Alabama Song heeft daartoe via Bibliobs een internetpetitie gelanceerd die ondertussen al druk bijval heeft gekregen. Bij de eerste ondertekenaars zijn onder meer Isabelle Gallimard, uitgeefster van Leroy, en schrijvers als Chantal Thomas, Philippe Besson en Marie NDiaye. Ook de laatste Nobelprijswinnaar Geneeskunde Françoise Barré-Sinoussi en de Belgische priester en UCL-theoloog Benoît Lobet steunen de actie.
Bij een recent bezoek aan Kameroen had de paus gezegd dat hij niet gelooft dat het condoom de aidsproblemen van Afrika kan oplossen, zelfs integendeel. Leroy zegt de uitspraken van de paus "je de schouders zouden doen ophalen als ze niet zo gevaarlijk zouden zijn voor de hele mensheid. (...) Beeld je de ontmoediging en de woede in van dokters, verenigingen en regeringen die overal ter wereld strijden tegen de pandemie, terwijl de paus bij het verlaten van het vliegtuig en terwijl hij zijn allereerste voet op de Afrikaanse bodem zet in twee zinnen het werk van 25 jaar wegveegt."
Ook Oscar van den Boogaard vond de uitspraak in De Standaard van gisteren dubieus: "Het condoom is het ultieme symbool voor het dragen van verantwoordelijkheid. De paus wil juist niet dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en hun seksualiteit. Want dan zouden ze hem niet meer nodig hebben." (HC)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home