donderdag 26 maart 2009

Arthur Japin nieuwe gastschrijver van Rijksuniversiteit Groningen

Arthur Japin is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen, zo laat de instelling weten. Vanaf september 2009 verzorgt hij werkcolleges over geschiedenis en fictie en geeft hij publieke lezingen over zijn schrijverschap en de rol daarin van werkelijkheid en fictie. Het gastschrijverschap van Arthur Japin begint met een openbaar interview. De openbare optredens vinden plaats op de maandagavonden 28 september, 5 en 12 oktober. De werkcolleges worden gegeven aan een geselecteerde groep studenten. Daarin gaat Arthur Japin met de studenten op zoek naar de mogelijke bronnen van hun eigen schrijverschap en hoe die het beste zijn aan te boren.
Arthur Japin (1956) debuteerde na een theatercarrière in 1996 als schrijver met de verhalenbundel Magonische verhalen. Bij het grote publiek brak hij door met de historische roman De zwarte met het witte hart, dat wereldwijd vertaald werd. Voor zijn roman Een schitterend gebrek (2004) ontving hij de Librisprijs en zijn laatste roman De overgave (2007) werd bekroond met NS Publieksprijs 2008.
Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Arthur Japin is de 24e gastschrijver. Eerdere gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma en Kader Abdolah. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen. (HC)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home