maandag 2 februari 2009

Protest tegen verdwijning van boekenbijlage in 'The Washington Post'

Meer dan honderd Amerikaanse auteurs tekenen in een open brief protest aan tegen de verdwijning van de boekenbijlage van The Washington Post, het op zondag verschijnende Book World, zo meldt AP. "Zo weinig fora als Book World laten zoveel lezers elke week kennismaken met zoveel interessante nieuwe literaire werken en kennis", zo argumenteert de brief. "Als een onderdeel van onze meest eerbiedwaardige dagbladen, heeft Book World prestige en invloed. Het verrijkt onze cultuur." Onder de ondertekenaars bevinden zich onder meer de historici Robert Dallek, David Greenberg, David Garrow, Douglas Brinkley en Sean Wilentz, essayiste Barbara Ehrenreich en schrijvers Roxana Robinson en Peter Straub.
De Washington Post kondigde woensdag aan dat Book World zou verdwijnen, waarmee alweer een aparte boekenbijlage van de Amerikaanse kranten het bijltje erbij neerlegt. Het laatste nummer zal verschijnen op 15 februari. "De advertenties in Book World verantwoorden niet de ruimte die we elke week spenderen aan boeken", zo beweert Marcus Brauchli, executive editor van The Washington Post in The New York Times. "Maar we schrijven over boeken en zullen er blijven over schrijven omdat ze belangrijk zijn voor ons publiek en onze lezers." De boekenrecensies worden nu ondergebracht in de Style en Outlookkaternen. "Het is onze intentie om bijna evenveel recensies te behouden als in het verleden, maar er zal overduidelijk wat minder plaats zijn", aldus Brauchli. Online zou Book World wel een apart onderdeel blijven. “Ik denk dat dit een grote ontgoocheling wordt voor een heleboel lezers", zo reageerde Maria Arana, die Book World ruim tien jaar leidde, tot ze in december de krant verliet.
Na het verdwijnen van Book World wordt de zondagse The New York Times Book Review de belangrijkste aparte resterende boekenbijlage in een Amerikaanse krant. Ook de San Francisco Chronicle heeft nog een boekenkatern. In 2007 zette The Los Angeles Times zijn boekenbijlage stop, wat toen een storm van protest in literaire middens uitlokte (zie ons bericht van destijds). Intussen pleit bestsellerauteur en historicus Douglas Brinkley ervoor dat boekenbijlages een aparte ondersteunende subsidie krijgen: "Zoals de openbare televisie, denk ik dat boekenbijlages de behoefte hebben aan subsidies om het intellectuele leven in de Verenigde Staten op peil te houden. Als het voor radio en televisie kan, waarom kunnen we het niet voor de boekenindustrie die momenteel zwaar onder druk staat?" De uitspraak lokte in Slate alvast een pak reacties uit.
Intussen hebben ook Vlaamse cultuurjournalisten een petitie opgestart om ervoor te ijveren dat in de huidige conjunctuur "verschillende cultuurvormen evenwichtiger" in de kwaliteitsmedia worden behandeld en "even kritisch en kwaliteitsvol in beeld" worden gebracht. De journalisten starten hun actie Press for more tijdens de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijzen vanavond. Ze vrezen dat "het persoonlijke verhaal van de artiest tegenwoordig belangrijker wordt dan de interpretatie van zijn of haar werk" en stellen vast dat de cultuurrecensies "korter" worden, zie deredactie.be. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home