maandag 9 februari 2009

Papierman (d) - aflevering 58

Welbekende, sporadisch opduikende rubriek met fijne letterwaren & kleiner nieuwswaardigs. Een extra lange maandageditie:
**De Zuidafrikaanse Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee zou in september 2009 met een nieuwe roman komen, getiteld Summertime, volgens Book SA News.
**Een Q&A met Paul Theroux in The Independent on Sunday, zie hier.
**20 jaar fatwa tegen Salman Rushdie na The Satanic Verses. The Independent onderzoekt de gevolgen.
**Er is een biopic in de maak op basis van het leven van Ernest Hemingway, zie The Guardian.
**De Amerikaanse thrillerauteur James Patterson is de meest ontleende auteur in de Britse bibliotheken, aldus BBC.
**Olivier Py leest de tekst van het zojuist verschenen Journal de deuil van Roland Barthes, zie Le Nouvel Observateur.
**Le Figaro publiceert een exclusieve tekst/voorpublicatie van Jonathan Littell over Maurice Blanchot, te verschijnen in het jubileumnummer van de Nouvelle Revue française, die zijn honderdjarig bestaan viert, zie ook hier. Het nummer verschijnt op 12 februari. Zie ons eerder bericht.
**Libération schrijft uitgebreid over een scenario dat nouveau romancoryfee Alain Robbe-Grillet maakte voor Michelangelo Antonioni, maar dat nooit verfilmd werd en nu voor het eerst in boekvorm uitkomt, zie hier.
**Amélie Nothomb onderneemt een stevige promotietournee door Noord-Amerika.
**Interview met de 65-jarige De Bezige Bijdirecteur Robbert Ammerlaan in NRC-Handelsblad, die volgende week een jubileumfeest geeft: 'Wie je bent, staat in je fondslijst'.
**Saint-Amour gaat deze week van start en viert op 14 februari ook zijn 25-jarig bestaan, zie alle programmadetails hier. Deelnemers aan de Saint-Amourtournee zijn onder meer Jan-Willem Anker, Remco Campert, Claire Castillon, Bart Chabot, Irene Dische, Thomas Gunzig, Antjie Krog, Erwin Mortier, Ramsey Nasr, Véronique Olmi en Peter Verhelst.
**De Volkskrant bespreekt de nieuwe roman van Mark Boog: Ik begrijp de moordenaar: Stapel de zorgen op, zo ontstaat zorgeloosheid.
**Vrij Nederland had onlangs een interview met Herman Koch over zijn veelgeprezen roman Het diner, in een klasserestaurant natuurlijk: 'Zelf houd ik ook niet van obers die met hun pink elk gekruld slablaadje afzonderlijk beginnen aan te wijzen. Dat komt lichamelijk te dichtbij. Ze zitten soms zowat met hun vingers in je eten om je op de versgeplukte rozemarijn te attenderen.'
**Het Verzameld Werk van Tip Marugg is verschenen, zie bespreking in NRC-Handelsblad.
**Ilja Leonard Pfeijffer is blij met de uitverkiezing van Ramsey Nasr tot Dichter des Vaderlands, zie hier.
**Gerrit Komrij, ex-Dichter des Vaderlands, staart naar zijn boekenruggen: een troostende bezigheid. En becommentarieert de Librisomissies van de Nederlandse uitgeverijen.
**De Nederlandse Boekenweek met als thema Tjielp Tjielp, het dier in de letteren, start op 11 maart. Het Boekenweekgeschenk van Tim Krabbé, Een tafel vol vlinders, verschijnt in een recordoplage van 968.000 exemplaren, zie Het Parool.
**Het nieuwe nummer van Words without Borders handelt over graphic novels.
**Deining in het boekendorp Hay-on-Wye. Gaat het jaarlijkse festival ten koste van de boekenverkoop? The battle on Hay-on-Wye in The Independent.
**Het Tsjechisch instituut voor de studie van totalitaire regimes in Praag, dat in oktober een bezwarend maar omstreden dossier over Milan Kundera publiceerde, gaat de zaak bestuderen op een conferentie in juni, zie TV5.
**Bij De Carbolineum Pers verschijnt dit voorjaar de eerste en integrale Nederlandse vertaling van De Laude Scriptorum van Johannes Trithemius. In dit tractaat uit 1492 verdedigt de Duitse abt het overschrijven van handschriften tegen de snel opkomende boekdrukkunst.
(DL - afbeelding: Penguin Deck Chairs + Hay-on-Wyebookshops)

Labels: , , , , , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home