maandag 23 februari 2009

Ontdekte brieven van Heinrich Mann tentoongesteld in Berlijn

In de Akademie der Künste in Berlijn is zopas een tentoonstelling geopend waarop een collectie in Praag ontdekte en niet eerder openbaar gemaakte brieven van Heinrich Mann (1871-1950) is te zien. Onder de titel Ein Koffer aus Prag zijn twee manuscripten, 16 brieven van Mann en 91 aan hem gerichte brieven te bekijken, waaronder brieven afkomstig van zijn broer Thomas Mann, Alfred Döblin en Ludwig Marcuse en een aanzienlijke briefwisseling met de Franse germanist Félix Bertaux uit de periode 1922-1928. Mann is vooral beroemd gebleven voor zijn Professor Unrat oder Das Ende eines Tyrannen (1905) dat in 1930 successen boekte als de verfilming Der Blaue Engel, met Marlene Dietrich in de glansrol, en Untertan (1914/1918).
De tentoongestelde papieren kwamen in 2004 boven water. Ze werden ontdekt door literatuurwetenschapper Peter Stein, op aangeven van de 79-jarige Tsjech Karel C., wiens moeder bevriend was met Maria Mann, de eerste vrouw van Heinrich Mann. Ze bevonden zich al decennialang in een koffer in hun woning. Het kostte nogal wat tijd én juridische spitstechnologie alvorens de brieven openbaar konden gemaakt worden.
Archiefdirecteur van de Berlijnse kunstacademie, Wolfgang Trautwein, gewaagt in de Frankfurter Rundschau van een "betekenisvolle vondst voor de literatuurwetenschap omdat de brieven uit diverse perioden van Manns leven stammen" en zegt dat de brieven en documenten "als kleine, belangrijke mozaïekstenen" zullen worden ingepast in het bestaande Heinrich Mannarchief van de Akademie. De brieven zijn als facsimile te zien tot 7 juni. Zie ook de Volkskrant. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home