donderdag 12 februari 2009

Luc Devoldere en Herman Pleij in Koninklijke Academie Nederlandse Taal- en Letterkunde

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde heeft twee nieuwe leden opgenomen. Classicus en filosoof Luc Devoldere is verkozen als lid van de Academie ter vervanging van Paul Hadermann. Devoldere (foto), hoofdredacteur van Ons Erfdeel, is een vooraanstaand en erudiet essayist. "Uit zijn bijdragen, die getuigen van grote eruditie, fijne perceptie en scherpe analyse, spreekt de gedrevenheid en het engagement van de intellectueel die pleit voor een samengaan van de rijke traditie van de Europese cultuur en de vernieuwingen en uitdagingen van de moderniteit", zo meldt de Academie. Zijn werk Wachten op de barbaren werd bekroond met de Prijs Letterkunde van de Vlaamse Provincies (2004), Mijn Italië met de Prijs Essay van de Provincie West-Vlaanderen (2008).
Opvolger van het overleden buitenlands erelid Kees Fens werd Herman Pleij. Pleij, emeritus hoogleraar in de Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, is één van de meest vooraanstaande kenners van de oude letterkunde. "De toekenning van het erelidmaatschap van de Academie aan hem is een erkenning van de grote wetenschappelijke prestaties van een eersterangs geleerde."
De KANTL mikt verder op een ruimere publiekswerking en een nadrukkelijkere profilering in het culturele veld. Voor het najaar kondigt de Academie de reeks ‘Dubbelkunstenaars’ aan, waarbij van vier literatoren ook andere artistieke facetten belicht worden. (DL)

Labels:

1 Comments:

Anonymous groot said...

Zonder papier hoeft het lezen niet af te lopen vindt boekenopener.punt.nl.
Kijk gerust zonder ergernis.

zondag, juli 26, 2009 12:11:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home