vrijdag 20 februari 2009

'Debutenboek' brengt nieuwe lichting debutanten in kaart

Onlangs verscheen Het Debutenboek, een publicatie die een jaaroverzicht wil bieden van debuterende Nederlands(talige) auteurs uit 2008. Het boekwerkje inventariseert de boekomslagen, de korte inhoud en technische gegevens van zowat zeventig titels, op basis van door de uitgever verstrekte informatie. Ook zijn er (door de uitgever) betaalde boekfragmenten te lezen. Het Debutenboek komt er op initiatief van boekpromotiebedrijf Uphill Battle, dat ook al de Boekenkrant uitgeeft.
Het begrip ‘debuut’ heeft een ruime interpretatie gekregen. "Zijn van een schrijver bijvoorbeeld korte verhalen in bundel verschenen en is er voor het eerst sprake van een roman, dan krijgt het boek van ons de debuutstatus", zo staat er in het voorwoord. Zo wordt Vincent Overeem als romandebutant opgevoerd, terwijl hij eerder al met verhalen debuteerde. Komen onder meer aan bod: Hans Croiset, Beau van Erven Dorens, Derwent Christmas, Pia de Jong, Henk van Straten, Willem Jardin, Kim Moelands, Bert Natter, Vincent Overeem, Pieter Webeling e.a.
Ook ontbreken toch een aantal namen, zoals Coen Peppelenbos en Paul Baeten Gronda. Het opzet is opzettelijk niet kritisch, maar biedt louter een oriënterend overzicht. Jammer is niettemin dat de eigen redactionele inbreng van de samenstellers zo goed als afwezig is. Het boekje heeft een voorwoord gekregen van Jan Terlouw, bevat ook een lijst van Nederlandse debuutprijzen en kost 6,95 euro. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home