zondag 22 februari 2009

British Library legt de hand op metalen futuristisch manifest

De British Library heeft voor 83.000 pond een sleutelwerk van de Italiaanse futuristische beweging aangeschaft. Het zeldzame Parole in Libertá Futuriste Olfattive Tattili Termiche, dat slechts 27 pagina's telt, is uitgevoerd in metaal en getuigt van de ongebreidelde dynamiek van het futurisme, zo meldt The Guardian. Het omvat ironisch genoeg onder meer een pleidooi voor de vernietiging van bibliotheken. Het boek krijgt nu een onderkomen bij de zowat 10.000 avantgarde werken die de British Library rijk is. Stephen Bury, hoofd van de Europese en Amerikaanse collecties, zegt dat door de verwerving de British Library nu de belangrijkste drie Italiaanse futuristische boeken in zijn bezit heeft.
Parole in Libertá Futuriste Olfattive Tattili Termiche bevat gedichten van Filippo Tommaso Marinetti (1876-1944) en beelden van zijn futuristische vriend Tullio D'Albisola. De aanschaf komt er tegelijkertijd met de 100ste verjaardag van de futuristische beweging. Het Manifest van het Futurisme van Filippo Tomasso Marinetti werd 100 jaar geleden, meer bepaald op 20 februari 1909, gepubliceerd op de voorpagina van Le Figaro (zie hier voor de voorgeschiedenis). Na de Eerste Wereldoorlog koos Marinetti voor de kant van het fascisme van Mussolini.
Het Futuristisch Manifest predikte een vooruitgangsgeloof en pleitte voor agressie, snelheid, technologie en een nieuwe mens. Oorlog werd beschouwd als "de enige ware hygiëne van de wereld." De futuristen beloofden ook schoon schip te maken met "musea, bibliotheken, en te vechten tegen moralisme, feminisme en opportunistische lafheid." Het door de British Library aangeschafte boek geeft volgens David Barrie van de Art Fund (dat mee het geld op tafel legde) "ook een inzicht in de fascinerende en complexe relatie tussen Italië's creatieve elite en het fascisme." (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home