zaterdag 7 februari 2009

Boekenantiquaar krijgt achtentwintig maanden cel voor 'plundering' Rothschildbibliotheek

Een voormalig hoofd van de Britse Antiquarian Booksellers Association, die zeldzame boeken ter waarde van 233.000 pond uit de privébibliotheek van de Rothschildfamilie heeft gestolen, is veroordeeld tot 28 maanden gevangenisstraf, zo schrijft The Guardian. De 59-jarige David Slade gaf toe dat hij meer dan 30 boeken verdonkeremaande uit de collectie van de steenrijke Evelyn Robert de Rothschild, nadat hij was ingehuurd om diens verzameling te inventariseren. Slade ontvreemdde de werken over een periode van vier jaar uit Rothschilds' Ascott House, nabij Wing, Buckinghamshire. Vervolgens bood Slade ze te koop aan op veilingen.
Aanvankelijk wekte de man geen argwaan vanwege zijn onberispelijke reputatie in de boekenwereld, zo reconstrueert The Times de affaire. Tussen 2003 en 2007 bracht hij zo in het totaal voor 162.000 pond boeken aan de man, de totale waarde van de gestolen boeken bedroeg 233.000 pond. Slade verkocht de werken via Dominic Winter Auctions - met wie hij als handelaar op goede voet stond. Het betrof onder meer werken van Chaucer en een gehandtekende eerste, zeer zeldzame editie van T.E. Lawrences Seven Pillars of Wisdom uit 1926. Slade liep pas tegen de lamp toen een externe audit de hiaten in de waardevolle collectie ondubbelzinnig aanwees.
De rechter sprak van "significant plundering" over een aanzienlijke tijdsspanne en een grove schending van het in Slade gestelde vertrouwen. Sir Evelyn de Rothschild had immers aan het eind van de jaren negentig een Londense boekhandelaar gecontacteerd, met de vraag of die hem iemand kon aanbevelen om zijn collectie te inventariseren. Zo kwam Rothschild uit bij Slade, die een welbekende verzamelaar en antiquaar was. Hij kreeg de toestemming tot handmatig catalogeren om later eventueel de gegevens digitaal op te slaan. De klus zou anderhalf jaar à twee jaar in beslag nemen. Er ontstond evenwel argwaan toen Slade een veel langere periode aan het werk besteedde. Intussen was Slade al aan het verhandelen geslagen met boeken uit de Rothschildbibliotheek. Rothschild had een externe audit van Christie's uit 2001 en toen hij hen erom verzocht om begin 2008 dezelfde oefening te maken, bleek uit vergelijkend onderzoek dat 32 boeken verdwenen waren. Sommige ervan werden ook in Slades woning aangetroffen.
De rechter dringt er nu op aan dat de boeken zoveel mogelijk gerecupereerd zouden worden en aan de Rothschilds worden terugbezorgd. Hij eist zelfs dat de koper van het door Slade verkochte TE Lawrenceboek ervoor zou zorgen dat het boek bij de Rothschilds terugkeert. In de Britse boeken- en veilingwereld heerst ondertussen verbijstering over het gedrag van Slade. Naar verluidt voelt de financieel geheel geruïneerde Slade, die immense schuldenbergen accumuleerde, "de diepste schaamte" over zijn wandaden. (DL - foto 1: de Seven Pillars of Wisdom-editie van TE Lawrence uit 1926 - foto 2: Rothschilds Ascott House, waar de diefstal plaatsvond)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home