vrijdag 20 februari 2009

Antwerpse Nottebohmlezingen in het teken van het 'kunst(ige) boek'

Ook dit jaar vindt in Antwerpen traditioneel een reeks Nottebohmlezingen plaats, zoals steeds in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Centrale thema dit voorjaar is het kunst(ige)boek. Twee uitgevers, een verzamelaar, een dichter en een auteur komen aan het woord. Tijdens deze lezingen, die sinds 2002 doorgang vinden, worden telkens ook andere culturele en maatschappelijke thema’s aangesneden.
Het programma ziet er als volgt uit:
*22.02.09 – Harold Polis en Rein Ergo, een dubbellezing – Kunnen het papieren en digitale boek samen bestaan? Uitgever Harold Polis (Meulenhoff/Manteau) en Rein Ergo (bibliofiel boekenmaker en uitgever) gaan in gesprek over e-books en ambachtelijke boeken. Kunnen het papieren en digitale boek samen bestaan? Is het e-book een hype van voorbijgaande aard of staan we werkelijk op een keerpunt?
*22.03.09 – Marco De Niet – Collecting trash, collecting gold
Directeur van de stichting Digitaal Erfgoed Nederland Marco de Niet brengt in deze lezing het relaas van een verzamelaar van muziekuitgaven. In zijn lezing toont hij de overeenkomsten aan tussen het verzamelen van boeken en muziek.
*05.04.09 – Roland Jooris – Revolver: literair en beeldend tijdschrift
Dichter Roland Jooris spreekt over het verband tussen poëzie en beeldende kunst. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het woord van de kunstcriticus en het woord van de dichter.
*17.05.09 – Tom Lanoye – Lanoyeana
Schrijver Tom Lanoye brengt een spontane causerie over zijn bibliofilia. De boeken van Lanoye worden telkens ook in een speciale bibliofiele editie uitgebracht. Tijdens deze lezing toont en bespreekt hij deze werken. (DL - afbeelding: ets uit Licht Overal, bibliofiel livre de peintre van Cees Nooteboom en Hugo Claus bij Ergo Pers)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home